Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Virtual cellular manufacturing. Relevance and development of heuristics for family-based dispatching

17 januari 2011

Promotie: dhr. G. Nomden, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Virtual cellular manufacturing. Relevance and development of heuristics for family-based dispatching

Promotor(s): prof.dr.ir. G.J.C. Gaalman, prof.dr.ir. J. Slomp

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Snellere doorlooptijd in onderdelenfabricage

Zijn kortere doorlooptijden mogelijk in de onderdelenfabricage, zowel enkelstuks als kleinserie? Ook als er een grote variëteit wordt gevraagd, in fluctuerende volumes en met een lage tot middelmatige jaarlijkse vraag? Virtuele productiecellen vormen een mogelijk antwoord op dergelijke vragen van de onderdelenfabricage.

Virtuele cellen zijn groepen van productiemiddelen (zoals machines, mensen), elk toegelegd op de productie van een onderdelenfamilie. Deze virtuele productiecellen kunnen helpen de korte doorlooptijden van conventionele productiecellen te realiseren. Ze worden echter alleen virtueel gevormd in het productieplannings- en besturingssysteem. Daardoor kunnen ze relatief eenvoudig worden aangepast aan veranderende omstandigheden, zonder dat daarvoor op de werkvloer kostbare veranderingen hoeven worden doorgevoerd.

Promovendus Gert Nomden inventariseerde de bestaande literatuur. Ook bestudeerde hij in drie praktijkgevallen de toepasbaarheid van virtuele productiecellen. Verder deed hij drie simulatiestudies naar familiegeoriënteerde stuurregels (een specifieke invulling van het begrip virtuele productiecellen) in relatief eenvoudige doch realistische productiesystemen. De resultaten laten zien dat dergelijke stuurregels tot aanzienlijk kortere doorlooptijd kunnen leiden. De bevindingen van het proefschrift kunnen daarom relevant zijn voor veel bedrijven die zich toeleggen op de onderdelenfabricage, zowel enkelstuks als in kleinserie.

Gert Nomden (Winschoten, 1977) studeerde Technische Bedrijfswetenschappen aan de RUG. Hij deed zijn promotieonderzoek bij de onderzoekschool SOM. Hij specialiseerde zich in ‘Digital Manufacturing’ en tegenwoordig adviseert hij hierover aan bedrijven in de sectoren automobiel, high-tech, machinebouw, logistiek, scheepsbouw en anderszins.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...