Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Steroid transformation by Rhodococcus strains and bacterial cytochrome p450 enzymes

17 januari 2011

Promotie: mw. K.Z du Plessis-Rosloniec, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Steroid transformation by Rhodococcus strains and bacterial cytochrome p450 enzymes

Promotor(s): prof.dr. L. Dijkhuizen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Bacteriële steroïd-geïnduceerde cytochroom-P450enzymen

Kamila du Plessis-RosÅ‚oniec beschrijft in haar proefschrift de activiteiten van vier bacteriële steroïd-geïnduceerde cytochroom-P450enzymen. Deze kennen een potentiële biotechnologische toepassing voor transformatie door middel van gemanipuleerde Rhodococcus-stammen van steroïden in commercieel interessante verbindingen.

De gedetailleerde karakterisering van de cytochroom-P450enzymen, zoals beschreven in het proefschrift van Du Plessis, geeft inzicht in het katabole repertoire van Rhodococcus-stammen, wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van steroïde katabole routes voor de productie van waardevolle geneesmiddelen.

Kamila du Plessis-Rosłoniec (Polen, 1979) studeerde aan de University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Polen en deed haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Microbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Haar onderzoek werd financieel ondersteund door beurzen van het Integration of Biosynthesis and Organic Synthesis (IBOS) program of Advanced Chemical Technologies for Sustainability (ACTS).

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...