Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Steroid transformation by Rhodococcus strains and bacterial cytochrome p450 enzymes

17 januari 2011

Promotie: mw. K.Z du Plessis-Rosloniec, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Steroid transformation by Rhodococcus strains and bacterial cytochrome p450 enzymes

Promotor(s): prof.dr. L. Dijkhuizen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Bacteriële steroïd-geïnduceerde cytochroom-P450enzymen

Kamila du Plessis-RosÅ‚oniec beschrijft in haar proefschrift de activiteiten van vier bacteriële steroïd-geïnduceerde cytochroom-P450enzymen. Deze kennen een potentiële biotechnologische toepassing voor transformatie door middel van gemanipuleerde Rhodococcus-stammen van steroïden in commercieel interessante verbindingen.

De gedetailleerde karakterisering van de cytochroom-P450enzymen, zoals beschreven in het proefschrift van Du Plessis, geeft inzicht in het katabole repertoire van Rhodococcus-stammen, wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van steroïde katabole routes voor de productie van waardevolle geneesmiddelen.

Kamila du Plessis-Rosłoniec (Polen, 1979) studeerde aan de University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Polen en deed haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Microbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Haar onderzoek werd financieel ondersteund door beurzen van het Integration of Biosynthesis and Organic Synthesis (IBOS) program of Advanced Chemical Technologies for Sustainability (ACTS).

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...