Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

14 januari 2011

Promotie: mw. R. Kurian, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

Promotor(s): prof.dr. M. Filatov

Faculteit: Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe aanpak Mössbauer spectroscopie

Mössbauerspectroscopische parameters, zoals de isomerieverschuiving, quadrupoolsplitsing en magnetische hyperfijnsplitsing, verschaffen substantiële informatie over de elektronische structuur en spin- en oxidatietoestanden van het resonerende atoom. Het proefschrift van Reshmi Kurian is vooral gericht op de isomerieverschuivingen. Het beschrijft in detail een nieuwe benadering, waarbinnen de isomerieverschuiving wordt uitgedrukt als de afgeleide van de elektronische energie naar de straal van de kern. Bovendien is deze nieuwe aanpak tijdens het onderzoek toegepast op verschillende op ijzer gebaseerde systemen, zoals Pruisischblauwanalogen en recentelijk ontdekte hoge-temperatuur supergeleiders.

Reshmi Kurian (India, 1983) studeerde bioinformatica aan de Mahatma Gandhi University in Kottayam (India). Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Theoretical Chemistry van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...