Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

14 januari 2011

Promotie: mw. R. Kurian, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

Promotor(s): prof.dr. M. Filatov

Faculteit: Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe aanpak Mössbauer spectroscopie

Mössbauerspectroscopische parameters, zoals de isomerieverschuiving, quadrupoolsplitsing en magnetische hyperfijnsplitsing, verschaffen substantiële informatie over de elektronische structuur en spin- en oxidatietoestanden van het resonerende atoom. Het proefschrift van Reshmi Kurian is vooral gericht op de isomerieverschuivingen. Het beschrijft in detail een nieuwe benadering, waarbinnen de isomerieverschuiving wordt uitgedrukt als de afgeleide van de elektronische energie naar de straal van de kern. Bovendien is deze nieuwe aanpak tijdens het onderzoek toegepast op verschillende op ijzer gebaseerde systemen, zoals Pruisischblauwanalogen en recentelijk ontdekte hoge-temperatuur supergeleiders.

Reshmi Kurian (India, 1983) studeerde bioinformatica aan de Mahatma Gandhi University in Kottayam (India). Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Theoretical Chemistry van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...