Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

14 januari 2011

Promotie: mw. R. Kurian, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: First principles theoretical modeling of the isomer shift of Mössbauer spectra

Promotor(s): prof.dr. M. Filatov

Faculteit: Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe aanpak Mössbauer spectroscopie

Mössbauerspectroscopische parameters, zoals de isomerieverschuiving, quadrupoolsplitsing en magnetische hyperfijnsplitsing, verschaffen substantiële informatie over de elektronische structuur en spin- en oxidatietoestanden van het resonerende atoom. Het proefschrift van Reshmi Kurian is vooral gericht op de isomerieverschuivingen. Het beschrijft in detail een nieuwe benadering, waarbinnen de isomerieverschuiving wordt uitgedrukt als de afgeleide van de elektronische energie naar de straal van de kern. Bovendien is deze nieuwe aanpak tijdens het onderzoek toegepast op verschillende op ijzer gebaseerde systemen, zoals Pruisischblauwanalogen en recentelijk ontdekte hoge-temperatuur supergeleiders.

Reshmi Kurian (India, 1983) studeerde bioinformatica aan de Mahatma Gandhi University in Kottayam (India). Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Theoretical Chemistry van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...