Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prescribing quality indicators for type 2 diabetes

15 december 2010

Promotie: mw. L. Martirosyan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Prescribing quality indicators for type 2 diabetes

Promotor(s): prof.dr. F.M. Haaijer-Ruskamp

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Kwaliteit behandeling diabetes nu meetbaar

Zorgverleners kunnen voortaan meten of ze de behandeling van diabetes type 2 goed op orde hebben. Promovenda Liana Martirosyan ontwikkelde daarvoor een overzichtelijke set van tien voorschrijfindicatoren.

Meten van de kwaliteit van zorg met voorschrijfindicatoren per aandoening is in opkomst. Op basis van medische kengetallen wordt vastgesteld hoe vaak een medicijn of behandeling zinvol wordt voorgeschreven. Zorgverleners en instellingen kunnen in een oogopslag zien of ze zelf boven of onder het gemiddelde zitten. De cijfers zijn ook interessant voor onder meer inspectiediensten en zorgverzekeraars.

Voor diabetes type 2 was al een groot aantal indicatoren opgesteld, maar er was nog geen bruikbare set voorschrijfindicatoren. Martirosyan concentreerde zich in haar onderzoek op indicatoren voor cardiovasculair risico en hyperglycemie (te hoog bloedglucosegehalte). Na een afvalrace in de vorm van gesprekken met specialisten, beleidsmakers inspectiediensten, verzekeraars en patiëntenverenigingen bleven tien valide voorschrijfindicatoren over. Allemaal zijn ze gesteld in percentages patiënten, bijvoorbeeld ‘het percentage patiënten met albuminurie dat een RAAS-remmer krijgt voorgeschreven’.

Liana Martirosyan (Armenië, 1977) deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool SHARE. Het werd medegefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Martirosyan werkt inmiddels als adviseur bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.