Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prescribing quality indicators for type 2 diabetes

15 december 2010

Promotie: mw. L. Martirosyan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Prescribing quality indicators for type 2 diabetes

Promotor(s): prof.dr. F.M. Haaijer-Ruskamp

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Kwaliteit behandeling diabetes nu meetbaar

Zorgverleners kunnen voortaan meten of ze de behandeling van diabetes type 2 goed op orde hebben. Promovenda Liana Martirosyan ontwikkelde daarvoor een overzichtelijke set van tien voorschrijfindicatoren.

Meten van de kwaliteit van zorg met voorschrijfindicatoren per aandoening is in opkomst. Op basis van medische kengetallen wordt vastgesteld hoe vaak een medicijn of behandeling zinvol wordt voorgeschreven. Zorgverleners en instellingen kunnen in een oogopslag zien of ze zelf boven of onder het gemiddelde zitten. De cijfers zijn ook interessant voor onder meer inspectiediensten en zorgverzekeraars.

Voor diabetes type 2 was al een groot aantal indicatoren opgesteld, maar er was nog geen bruikbare set voorschrijfindicatoren. Martirosyan concentreerde zich in haar onderzoek op indicatoren voor cardiovasculair risico en hyperglycemie (te hoog bloedglucosegehalte). Na een afvalrace in de vorm van gesprekken met specialisten, beleidsmakers inspectiediensten, verzekeraars en patiëntenverenigingen bleven tien valide voorschrijfindicatoren over. Allemaal zijn ze gesteld in percentages patiënten, bijvoorbeeld ‘het percentage patiënten met albuminurie dat een RAAS-remmer krijgt voorgeschreven’.

Liana Martirosyan (Armenië, 1977) deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool SHARE. Het werd medegefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Martirosyan werkt inmiddels als adviseur bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...