Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Liver X receptor in the cardiovascular system

15 december 2010

Promotie: mw. I. Kuipers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Liver X receptor in the cardiovascular system

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Meer cholesterol afvoeren kan

Het activeren van zogenaamde liver X receptoren is een kansrijke methode voor de behandeling van hart- en vaatziekten en verstoord cholesterolmetabolisme. Dat concludeert Irma Kuipers in haar promotieonderzoek.

De liver X receptor (LXR) is een proteïne in cellen dat de afvoer reguleert van cholesterol naar de lever, zodat het door het lichaam kan worden uitgescheiden. Het speelt ook een rol bij onder meer ontstekingsreacties, celgroei en bloeddrukregulatie.

Met proeven op muizen onderzocht Irma Kuipers de effecten van activatie van LXR (middels een agonist of signaalstof) op verschillende cardiologische functies of juist afwijkingen. Voorbeelden zijn het RAAS-systeem (dat onder meer de bloeddruk regelt) en cardiale hypertrofie (overmatige celvergroting door hoge bloeddruk). Irma Kuipers vond dat activatie van LXR zorgt voor de instandhouding van functies en het tegengaan van schadelijke ontwikkelingen.

Irma Kuipers ziet kansen om de positieve eigenschappen van LXR meer uit te buiten in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Nadelige effecten van LXR-activatie, zoals leververvetting, moeten daarbij worden onderdrukt. Een mogelijke oplossing biedt de ontwikkeling van een weefsel- en/of genspecifieke LXR-agonist.

Irma Kuipers (Groningen, 1982) studeerde Medische Biologie in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMCG. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Kuipers zal nog enige maanden haar werk als biotechnicus bij de afdeling Experimentele Cardiologie voortzetten.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...