Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Liver X receptor in the cardiovascular system

15 december 2010

Promotie: mw. I. Kuipers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Liver X receptor in the cardiovascular system

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Meer cholesterol afvoeren kan

Het activeren van zogenaamde liver X receptoren is een kansrijke methode voor de behandeling van hart- en vaatziekten en verstoord cholesterolmetabolisme. Dat concludeert Irma Kuipers in haar promotieonderzoek.

De liver X receptor (LXR) is een proteïne in cellen dat de afvoer reguleert van cholesterol naar de lever, zodat het door het lichaam kan worden uitgescheiden. Het speelt ook een rol bij onder meer ontstekingsreacties, celgroei en bloeddrukregulatie.

Met proeven op muizen onderzocht Irma Kuipers de effecten van activatie van LXR (middels een agonist of signaalstof) op verschillende cardiologische functies of juist afwijkingen. Voorbeelden zijn het RAAS-systeem (dat onder meer de bloeddruk regelt) en cardiale hypertrofie (overmatige celvergroting door hoge bloeddruk). Irma Kuipers vond dat activatie van LXR zorgt voor de instandhouding van functies en het tegengaan van schadelijke ontwikkelingen.

Irma Kuipers ziet kansen om de positieve eigenschappen van LXR meer uit te buiten in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Nadelige effecten van LXR-activatie, zoals leververvetting, moeten daarbij worden onderdrukt. Een mogelijke oplossing biedt de ontwikkeling van een weefsel- en/of genspecifieke LXR-agonist.

Irma Kuipers (Groningen, 1982) studeerde Medische Biologie in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMCG. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Kuipers zal nog enige maanden haar werk als biotechnicus bij de afdeling Experimentele Cardiologie voortzetten.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws