Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perception of self and health-related behavior in adolescence

06 december 2010

Promotie: mw. Z. Veselska, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perception of self and health-related behavior in adolescence

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gezond zelfbeeld cruciaal voor gezond gedrag

Een laag zelfbeeld is misschien wel de belangrijkste risicofactor voor ongezond gedrag bij pubers. Daarom moeten gezondheidsprogramma’s eerst daaraan aandacht besteden, stelt promovenda Zuzana Veselska.

Veselska onderzocht bijna vijfduizend scholieren in Slowakije en Tsjechië en vond verbanden tussen zelfperceptie (zelfwaardering, gevoel van eigenwaarde, zelfcompetentie, eigen-effectiviteit) en ongezond gedrag zoals roken, drinken, blowen en niet-sporten. Die verbanden zijn zo sterk dat het volgens haar niet effectief is om in gezondheidscampagnes alleen te focussen op de gevaren van ongezond gedrag.

Volgens Veselska zijn er simpele schoolprogramma’s te bedenken die het zelfbeeld van een scholier kunnen opkrikken, zoals psychosociale trainingen. Ook sporten werkt goed. Omdat vooral kinderen uit lage sociale klasses geneigd zijn tot ongezond gedrag moeten zij extra aandacht krijgen, stelt Veselska.

Zuzana Veselska (Slowakije, 1981) promoveert bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG. Haar onderzoek deed ze aan de Pavol Jozef Safarik Universiteit in Kosice, Slowakije. Momenteel werkt Veselska als onderzoeker bij het Institute of Public Health van de P.J. Safarik Universiteit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...