Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grensoverschrijdende samenwerking opleiding geneeskunde Groningen en Oldenburg

17 november 2010

De Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg (Duitsland) beginnen een gezamenlijke opleiding geneeskunde. De ‘European Medical School’ is de eerste grensoverschrijdende geneeskunde-opleiding in Europa. Bovendien is het de enige geneeskunde-opleiding in Duitsland die is gebaseerd op de bachelor/master-structuur.

De European Medical School biedt veertig Oldenburgse en veertig Groningse studenten geneeskunde de gelegenheid een deel van hun opleiding in respectievelijk Groningen en Oldenburg te doen. Als zij hun opleiding met succes afronden, ontvangen zij een Nederlands artsendiploma, dat  in alle Europese landen wordt erkend. De Duitse studenten kunnen er bovendien voor kiezen om het Duitse staatsexamen af te leggen. 

De Carl van Ossietzky Universiteit gaat de bachelor- en masteropleiding ontwikkelen naar het model van het Groningse curriculum voor de opleiding tot arts. De samenwerking biedt Groningse studenten de mogelijkheid hun coschappen in Duitsland te lopen. Het is bedoeling dat de opleiding start in 2012.

Internationalisering

De European Medical School komt voort uit de al meer dan dertig jaar bestaande samenwerking tussen Groningen en Oldenburg en past in de strategie van internationalisering van de Rijksuniversiteit Groningen. Door de geografische positie van Groningen heeft de samenwerking met Oldenburg een bijzondere betekenis. De European Medical School in Oldenburg wordt de enige medische faculteit in de regio Noordwest-Duitsland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...