Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Test rug-implantaat op varkens'

23 november 2010

De wervelkolommen van mensen en varkens lijken zo op elkaar dat rug-implantaten op varkens kunnen worden getest. Dat stelt Iris Busscher in een proefschrift waarop ze 1 december 2010 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Busschers bevindingen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van een nieuw soort implantaat voor het corrigeren van adolescente idiopathische scoliose, een vergroeiing van de rug bij jongeren. Dat implantaat wordt momenteel ontwikkeld door de RUG/UMCG in samenwerking met Universiteit Twente/VU Amsterdam en is een metalen staaf langs de wervelkolom die meegroeit met de patiënt. Het zorgt ervoor dat wervels niet aan elkaar groeien, zoals bij huidige technieken.

Ook al staan varkens niet rechtop, hun wervelkolom lijkt zowel in biomechanisch (de draaiingen die kunnen worden gemaakt) als anatomisch opzicht sterk op die van mensen, schrijft Busscher. Vooral hoog in de wervelkolom zijn er veel overeenkomsten, genoeg om het nieuwe implantaat goed te kunnen testen. Lager in de kolom zijn zowel de wervels als de tussenwervelschijven bij mensen groter dan bij varkens.

Groeispurt voorspellen

Een ander belangrijk resultaat van Busschers onderzoek is een computermodel om de groeispurt van patiënt nauwkeurig te voorspellen, onder meer op basis van regelmatige lengtemetingen. Busscher vond ook dat de schoenmaat een goede indicator is.

Het voorspellen van de groeispurt is essentieel bij de toepassing van het nieuwe implantaat, omdat het al kan worden aangebracht voordat de patiënt helemaal is uitgegroeid. Dat voorkomt verdere vergroeiing. Met Busschers model kan het juiste moment om te opereren heel precies worden vastgesteld: niet te vroeg, maar vroeg genoeg om onnodige schade te voorkomen.

Curriculum vitae

Iris Busscher (Zevenaar, 1982) studeerde geneeskunde in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Orthopedie van het UMCG. Volgend jaar begint ze aan een opleiding tot orthopeed in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Busschers onderzoek werd medegefinancierd door de Technologiestichting STW. De titel van haar proefschrift is Development of a non-fusion scoliosis correction device. Biomechanical and clinical aspects. Promotie: 1 december 2010, 16.15 uur.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00. Persberichten van het UMCG zijn ook te raadplegen op www.umcg.nl. U kunt zich ook abonneren op de digitale nieuwsdienst van het UMCG. Kijk voor meer informatie onder 'nieuws' op www.umcg.nl

Laatst gewijzigd:18 januari 2018 09:35

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...