Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Testbed Target klaar voor petabytes aan data

03 november 2010

 

Het Target project (het grootste publiek-private ICT project in Nederland) heeft een uniek testbed opgeleverd. Het testbed kan nu 1,5 petabytes (1 petabyte = 1.000.000 gigabytes) aan data opslaan en verwerken, en zal uiteindelijk een capaciteit hebben van maar liefst 10 petabytes – een hoeveelheid data gelijk aan een stapel DVD’s met een hoogte van 30x de Martinitoren.

 

Target Testbed: Unieke verwerkingscapaciteit

Het Target testbed bestaat uit een grote hoeveelheid harde schijven en tapes, die samen één groot opslagsysteem vormen. Het bijzondere aan het Target testbed is het feit dat schijven (en tapes) zich op vier verschillende locaties (storage pools)bevinden in verschillende systemen. Door een state of the art netwerk, en de gecombineerde kracht van deze systemen ontstaat een zeer snel opslagsysteem met een grote opslag capaciteit. Deze enorme verwerkingscapaciteit maakt het Target testbed uniek in de wereld.

 

Target is in eerste instantie geïnitieerd door toepassingen binnen de sterrenkunde, één van deze toepassingen is de Lofar radiotelescoop, van stichting Astron. Lofar is ’s werelds grootste radiotelescoop, bestaande uit lage frequentie antennes, die verspreid staan over Noord-Oost Nederland en Europa.Astron zal het testbed gebruiken voor de opslag van de gigantische hoeveelheid gegevens van Lofar in het Lofar Long Term Archief.

LifeLines is een ander voorbeeld van een project dat gebruik zal maken van het Target testbed. In dit project, dat aansluit bij Healthy Ageing, worden DNA-samples van 10.000 mensen opgeslagen, bewerkt en toegankelijk gemaakt. Het Target testbed maakt het mogelijk dat deze samples kunnen worden verwerkt.

 

Eén van de pilots waarvoor het nieuwe testbed gebruikt gaat worden is Monk. Het gaat hier om een samenwerking tussen onderzoekers van de RuG afdeling Kunstmatige Intelligentie en het Nationaal Archief. De onderzoekgroep heeft een methode geproduceerd om historische handgeschreven teksten te ontcijferen m.b.v. herkenningsalgoritmesen vervolgens digitaal toegankelijk te maken.

Zo wordt het mogelijk om het proefschrift van Ubbo Emmius en het ‘Archief der Kabinet der Koningin’ (KdK) digitaal op te slaan en te annoteren (web-based).De combinatie van Target herkennings algoritmes, computers en database engines levert ongekende prestaties op. Uiteindelijk zullen er zo’n 600.000 bladzijden van het KdK op het testbed landen. Op het nieuwe testbed kunnen 2.500 pagina’s per seconde worden doorzocht, zo’n 100x sneller dan voorheen.

 

Valorisatie

Een essentieel onderdeel van het Target project is de valorisatie van kennis. Binnen Target wordt op unieke wijze invulling gegeven aan de valorisatie van kennis, namelijk door een speciaal opgerichte private onderneming Target Holding. Tegelijk met het operationeel worden van het Target testbed zijn nu ook de eerste valorisatie trajecten opgestart. Twee marktpartijen zijn een pilot project gestart op het nieuwe testbed. Daarnaast zitten er nog verscheidene pilot projecten in de pijplijn waarmee de Target technologie een brede marktoepassing zal gaan krijgen. Het Target testbed is gebouwd in samenwerking met het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG en IBM. Op het testbed worden zowel wetenschappelijke als bedrijfsgerichte projecten gelanceerd.

  

Het Target project: samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap

Het project Target ging in april 2009 van start: een expertise centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, astronomisch centrum OmegaCEN, de stichting Astron, Target Holding BV, IBM, Task24, Oracle en Heeii. Het project bouwt een kenniscluster en doet precompetitief onderzoek voor de valorisatie van de kennis van haar partners, voornamelijk voor het beheer en het verwerken van zeer grote hoeveelheden (sensor)data.

 

 

Klik hier voor het volledige persbericht. 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...