Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Artikel rechtenstudent Balfoort gepubliceerd in RMThemis

24 november 2010

Bachelorstudent Willem Balfoort schreef een artikel in het kader van een onderzoeksstage bij de vakgroep Rechtstheorie genaamd: ‘Same-Sex Marriage’ in Californië, Het Amerikaanse federale constitutionele systeem in de praktijk. Het juridisch wetenschappelijk tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis plaatste Balfoorts twaalf pagina’s tellende artikel.

‘Sinds een aantal jaren wordt in de Amerikaanse staat Californië een verbeten juridische strijd gevoerd over de vraag of mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. Hoewel er sinds 1999 ook voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijkheden tot een zogenaamd ‘domestic partnership’ bestaan, is het ‘huwelijk’ voorbehouden aan mensen van een verschillend geslacht. De ‘same-sex marriage cases’ bieden een in velerlei opzichten boeiende illustratie van het functioneren van het Amerikaanse federale constitutionele systeem in de praktijk, en vooral de rol daarin van de rechters van de deelstaten.’

Willem Balfoort is inmiddels masterstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen en studeert momenteel aan de University of Wisconsin, Madison in de Verenigde Staten.

Lees het hele artikel ‘Same-Sex Marriage’ in Californië van Willem Balfoort.

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 09:13

Meer nieuws

 • 12 januari 2024

  Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

  Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 05 december 2023

  Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

  Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...