Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the neural basis of emotion processing in depression and anxiety. An fMRI study in outpatients

22 november 2010

Promotie: mw. L.R. Demenescu, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the neural basis of emotion processing in depression and anxiety. An fMRI study in outpatients

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman, prof.dr. J.A. den Boer

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuw inzicht in depressie en angststoornis

Bij het waarnemen van emoties zijn bij mensen met een lichte depressie of een angststoornis dezelfde hersengebieden actief als bij gezonde mensen. Het is juist de manier waarop deze hersengebieden met elkaar communiceren die verschilt van de controlegroep. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ramona Demenescu. Demenescu gebruikte functionele magnetische resonantie (fMRI) om de hersenactiviteit te meten van een grote groep poliklinische patiënten met depressies en angststoornissen in de eindfase van hun behandeling. Een van de tests ging om de herkenning van gezichtsuitdrukkingen.

Demenescu vond ook dat mensen met een depressie of een angststoornis een heftiger reactie vertonen op externe emoties naarmate ze er langer over kunnen nadenken. Verder vond Demenescu bewijs voor de recente opvatting dat een combinatie van depressie en angststoornis moet worden aangemerkt als een aparte aandoening en niet simpelweg als een optelsom van de twee.

Romana Demenescu (Roemenië, 1979) deed haar promotieonderzoek bij het UMCG en het BCN Neuroimaging Center. Haar onderzoek maakt deel uit van het NESDA-project (Netherlands Study of Depression and Anxiety Disorder). Demenescu werkt momenteel als postdoc bij de universiteit van Aken, Duitsland.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws