Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Regulation and robust stabilization: a behavioral approach

19 november 2010

Promotie: dhr. F. Shaik, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Regulation and robust stabilization: a behavioral approach

Promotor(s):prof.dr. H.L. Trentelman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Regeltheoretische problemen bestudeerd binnen de ‘behavioristische benadering’

Fiaz Shaik bestudeerde een aantal regeltheoretische problemen binnen de zogenaamde ‘behavioristische benadering’ van de systeem- en regeltheorie. In Shaiks benadering vormt niet het stelsel differentiaal- of differentievergelijkingen dat het systeem beschrijft de kern van het wiskundig model, maar wordt in plaats daarvan de ‘verzameling van alle oplossingen’ van dit stelsel vergelijkingen als de crux van het model beschouwd. Dit is de basisfilosofie van de zogenaamde behavioristische benadering (the behavioral approach) van de systeem en regeltheorie. In de behavioristische aanpak kunnen we op natuurlijke wijze regelproblemen formuleren waarin regelaars niet noodzakelijkerwijs feedback regelaars zijn, maar waarin de regelaars door algemene interconnecties gekoppeld kunnen zijn aan het te regelen systeem. Binnen deze aanpak spelen de begrippen input en output niet langer een centrale rol, en worden de systeemvariabelen in principe gelijkwaardig behandeld.

Fiaz Shaik (India, 1983) studeerde Technology, electrical engineering aan de Indian Institute of Technology in Mumbai. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Johann Bernoulli Institute of Mathematics and Computer Science, waar hij verder gaat als postdoc.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...