Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Control of supramolecular phenomena via molecular motors

12 november 2010

Promotie: mw. M.G.M. Jongejan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Control of supramolecular phenomena via molecular motors

Promotor(s) prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het onderzoek van Jongejan gaat grotendeels over amplificatie van chiraliteit. Dit houdt in dat een chiraal molecuul (een spiegelbeeld vorm) meerdere omliggende niet chirale moleculen kan beïnvloeden zodat het systeem op grote schaal chiraal wordt. In dit onderzoek zijn de gebruikte chirale moleculen zogenaamde moleculaire motoren. Door deze moleculen toe te voegen aan vloeibare kristallijne fasen wordt een vingerafdrukpatroon waargenomen met behulp van een microscoop. Door bestraling met UV licht kan de fase roteren. Ons onderzoek heeft aangetoond dat een computer model dit gedrag kan voorspellen en dat dit gedrag alleen reversibel is in open systemen bestaat.

Een moleculaire motor die aan een polymeerketen vastgezet is genereert ook een vingerafdruk patroon als bij de eerder genoemde vloeibaar kristallijne fasen. Onder invloed van UV licht verandert dit patroon. Met zichtbaar licht kan dit teruggedraaid worden. Als deze polymeerketens met moleculaire motor op een oppervlak gedeponeerd worden vormen ze kleine ringetjes op gelijkwaardige afstanden. Deze ringetjes zijn heel klein (nm schaal) en vormen een geordend patroon over grote gebieden (100 x 100 μm)

Ook is de eerste wateroplosbare moleculaire motor gesynthetiseerd. Deze vormt micellen (zeepbellen) in water. Als de moleculaire motor met UV licht bestraald wordt is er een lagere concentratie van nodig om micellen te vormen dan als dit niet het geval is.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...