Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Control of supramolecular phenomena via molecular motors

12 november 2010

Promotie: mw. M.G.M. Jongejan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Control of supramolecular phenomena via molecular motors

Promotor(s) prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het onderzoek van Jongejan gaat grotendeels over amplificatie van chiraliteit. Dit houdt in dat een chiraal molecuul (een spiegelbeeld vorm) meerdere omliggende niet chirale moleculen kan beïnvloeden zodat het systeem op grote schaal chiraal wordt. In dit onderzoek zijn de gebruikte chirale moleculen zogenaamde moleculaire motoren. Door deze moleculen toe te voegen aan vloeibare kristallijne fasen wordt een vingerafdrukpatroon waargenomen met behulp van een microscoop. Door bestraling met UV licht kan de fase roteren. Ons onderzoek heeft aangetoond dat een computer model dit gedrag kan voorspellen en dat dit gedrag alleen reversibel is in open systemen bestaat.

Een moleculaire motor die aan een polymeerketen vastgezet is genereert ook een vingerafdruk patroon als bij de eerder genoemde vloeibaar kristallijne fasen. Onder invloed van UV licht verandert dit patroon. Met zichtbaar licht kan dit teruggedraaid worden. Als deze polymeerketens met moleculaire motor op een oppervlak gedeponeerd worden vormen ze kleine ringetjes op gelijkwaardige afstanden. Deze ringetjes zijn heel klein (nm schaal) en vormen een geordend patroon over grote gebieden (100 x 100 μm)

Ook is de eerste wateroplosbare moleculaire motor gesynthetiseerd. Deze vormt micellen (zeepbellen) in water. Als de moleculaire motor met UV licht bestraald wordt is er een lagere concentratie van nodig om micellen te vormen dan als dit niet het geval is.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...