Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Orbital order and magnetoelectric coupling in manganites and jarosites

12 november 2010

Promotie: dhr. A.J.C. Buurma, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Orbital order and magnetoelectric coupling in manganites and jarosites

Promotor(s): prof.dr. T.T.M. Palstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Overgangsmetaaloxiden vertonen een enorme variatie in fysisch gedrag waaraan complexe fysica ten grondslag ligt. De verandering in fysische eigenschappen worden vaak teweeg gebracht door kleine extern aangelegde verstoringen van het kristalrooster door een magnetisch of elektrisch veld. In het onderzoek dat hier aan bod komt, trachten we dit subtiele samenspel tussen kristalrooster en de fysische eigenschappen beter te begrijpen.

Dit proefschrift behandelt twee groepen multifunctionele overgangsmetaaloxiden. De eerste groep omvat gedoteerde orthorhombisch neodymium manganaat met orbitaal ordening. Zowel dotering met divalent calcium als dotering van gallium op octahedrale mangaan positie beide de orbitaal ordening verstoren. Aan de hand van de gemeten poederdiffractiepatronen kunnen we aantonen dat het eerste orde karakter van de orbitaal orde-wanorde overgang terrein prijsgeeft aan een tweede orde faseovergang bij hogere substitutiegraden. Uit magnetische karakterisaties komt naar voren dat gallium gedoteerde manganaten ferromagnetisme ontwikkelen als gevolg van een verstoring van de orbitaal ordening en het magnetische verzadigingsmoment hoger wordt met hogere gallium substitutiegraad. We proberen het ferromagnetisme te verklaren aan de hand van twee modellen.

De tweede groep materialen die wordt bestudeerd, zijn de magnetoelektrische materialen. In dergelijke materialen is het mogelijk om langs magnetische weg een elektrische polarisatie aan te leggen of de elektrische polariseerbaarheid van het materiaal te beïnvloeden. Andersom is het mogelijk om via een elektrisch veld de magnetische eigenschappen aan te passen. We richten ons op materialen met een driehoekschikking van antiferromagnetisch gekoppelde magnetisch gefrustreerde ionen. We bestuderen een nieuw magnetoelektrisch koppelingsmechanisme in jarosieten en vergelijken de magnetische fasediagrammen vanhexagonale manganaten.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...