Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peroxisome formation and dynamics in yeast

01 november 2010

Promotie: mw. R. Saraya, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Peroxisome formation and dynamics in yeast

Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Vorming van peroxisomen

Peroxisomen zijn karakteristieke organellen van eukaryote cellen. De functie van deze veelzijdige organellen hangt af van het type cel en de omgeving. Doel van het onderzoek van Ruchi Saraya was om meer inzicht te krijgen in de vorming van deze organellen. Met name keek zij naar de eiwitten die bij dit proces zijn betrokken. De gist Hansenula polymorpha werd hierbij als modelsysteem gebruikt.

Saraya toont aan dat in H. polymorpha deling de belangrijkste route is voor peroxisoomproliferatie. Het bleek dat de Pex25-eiwitfamilie een essentiële rol speelt bij dit proces. Daarnaast toont het onderzoek aan dat Ypt7 (een eiwit dat betrokken is bij de fusie van vacuoles) tevens een factor is bij de deling van peroxisomen.

Ruchi Saraya (India, 1982) studeerde biotechnologie in India. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling moleculaire celbiologie van de RUG. Saraya gaat door als postdoc bij dezelfde afdeling.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...