Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peroxisome formation and dynamics in yeast

01 november 2010

Promotie: mw. R. Saraya, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Peroxisome formation and dynamics in yeast

Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Vorming van peroxisomen

Peroxisomen zijn karakteristieke organellen van eukaryote cellen. De functie van deze veelzijdige organellen hangt af van het type cel en de omgeving. Doel van het onderzoek van Ruchi Saraya was om meer inzicht te krijgen in de vorming van deze organellen. Met name keek zij naar de eiwitten die bij dit proces zijn betrokken. De gist Hansenula polymorpha werd hierbij als modelsysteem gebruikt.

Saraya toont aan dat in H. polymorpha deling de belangrijkste route is voor peroxisoomproliferatie. Het bleek dat de Pex25-eiwitfamilie een essentiële rol speelt bij dit proces. Daarnaast toont het onderzoek aan dat Ypt7 (een eiwit dat betrokken is bij de fusie van vacuoles) tevens een factor is bij de deling van peroxisomen.

Ruchi Saraya (India, 1982) studeerde biotechnologie in India. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling moleculaire celbiologie van de RUG. Saraya gaat door als postdoc bij dezelfde afdeling.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...