Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

11 november 2010

Groningse studenten zijn deze week in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

De studenten ontwierpen een bacterie die kan dienen als milieuvriendelijke coating om ongewenste aangroei op schepen tegen te gaan. Daarmee kunnen de schepen brandstof besparen.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 5 tot 8 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie, ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om nieuwe biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een Bacillus subtilis bacterie die ze zo hadden aangepast dat hij hydrofobe (waterafstotende) eiwitten kan produceren. De bacterie vormt een stevige laag op oppervlakken en kan als coating fungeren.

Het Groningse team bestaat uit twaalf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, informatica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en journalistiek).

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. O.P. Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, e-mail: o.p.kuipers@rug.nl

Zie ook: www.igem.org

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:23

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...