Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

11 november 2010

Groningse studenten zijn deze week in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

De studenten ontwierpen een bacterie die kan dienen als milieuvriendelijke coating om ongewenste aangroei op schepen tegen te gaan. Daarmee kunnen de schepen brandstof besparen.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 5 tot 8 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie, ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om nieuwe biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een Bacillus subtilis bacterie die ze zo hadden aangepast dat hij hydrofobe (waterafstotende) eiwitten kan produceren. De bacterie vormt een stevige laag op oppervlakken en kan als coating fungeren.

Het Groningse team bestaat uit twaalf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, informatica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en journalistiek).

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. O.P. Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, e-mail: o.p.kuipers@rug.nl

Zie ook: www.igem.org

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...