Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: Iris Egberink, Applications of item response theory to non-cognitive data

25 november 2010

Promotie: mw. I.J.L. Egberink, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Applications of item response theory to non-cognitive data

Promotor(s): prof.dr. R.R. Meijer

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Item respons theorie ook geschikt voor het niet-cognitieve domein

Tests en vragenlijsten spelen een cruciale rol in de psychologie. Zowel cognitieve meetinstrumenten (bijvoorbeeld intelligentietests) als niet-cognitieve meetinstrumenten (bijvoorbeeld stemmingsvragenlijsten, persoonlijkheidsvragenlijsten) behoren standaard tot de ‘gereedschapskist’ van psychologen. Steeds vaker worden deze psychologische meetinstrumenten gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen. Denk hierbij aan de invloed van de CITO toets op de schoolkeuze van kinderen of het gebruik van persoonlijkheidsvragenlijsten en intelligentietests bij de selectie van personeel. Bij het gebruik van tests voor dit soort beslissingen moet men er dus op kunnen vertrouwen dat de scores goed gemeten zijn, wat hoge kwaliteitseisen stelt aan het meetinstrument. Met behulp van de item respons theorie (IRT) kan aan deze hoge eisen worden voldaan. IRT wordt al veel toegepast in het cognitieve domein, maar de laatste jaren ook steeds vaker in het niet-cognitieve domein.

Promovenda Iris Egberink onderzocht het gebruik van IRT om vragenlijsten in het niet-cognitieve domein te analyseren. Ze concludeert dat IRT goed gebruikt kan worden voor het in kaart brengen van de psychometrische kwaliteiten van psychologische vragenlijsten, voor het opsporen en valideren van afwijkende antwoordpatronen, voor het efficiënt meten van persoonlijkheid met behulp van computer-adaptief testen en voor het in kaart brengen van groepsverschillen op basis van antwoordgedrag om nauwkeurig de hoogte van predictor-criterium relaties te bepalen.

Iris Egberink (Hengelo, 1984) studeerde psychologie aan de Universiteit Twente en verrichtte aan deze universiteit ook haar promotieonderzoek. Sinds 1 november is ze als postdoc-onderzoeker werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Psychometrische & Statische Technieken van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Laatst gewijzigd:12 februari 2019 21:22
printView this page in: English

Meer nieuws