Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Some mathematical results on three-way component analysis

28 oktober 2010

Promotie: dhr. J.N. Tendeiro, 16.15 uur, Academiegebouw (aula), Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Some mathematical results on three-way component analysis

Promotor(s): prof.dr. J.M.F ten Berge, prof.dr. H.A.L Kiers

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

 

Overzicht van lineair-algebraïsche eigenschappen van driewegmodellen

Onderzoekers hebben vaak te maken met gegevens die boven de gebruikelijke ‘gegevens × variabelenstructuur’ uitgaan. Soms bestaan de gegevens bijvoorbeeld uit matrices die op verschillende tijdstippen zijn verzameld. Gegevens met een dergelijke structuur worden meerweggegevens genoemd. Ze roepen de vraag op naar meerwegtechnieken. Meerwegtechnieken vormen een natuurlijke uitbreiding van tweewegtechnieken. De eerste bijdrage stamt uit 1927 (Hitchcock). In 1966 kwam Tucker met een andere driewegcomponentenanalyse. In 1970 hebben Carroll en Chang en Harshman de methode van Hitchcock herontdekt. Sindsdien is er veel nieuws bijgekomen: veel wiskundige eigenschappen van meerwegmodellen zijn aan het licht gebracht en tal van nieuwe modellen zijn geïntroduceerd. In het proefschrift van Jorge Tendeiro ligt de nadruk op driewegmodellen. Een van zijn doelstellingen was een beknopt overzicht te geven van enkele lineair-algebraïsche eigenschappen van drieweg arrays. Ook hebben we eigenschappen bestudeerd van diverse statistische modellen voor de analyse van drieweggegevens.

Jorge Tendeiro (Australië, 1977) studeerde toegepaste statistiek aan de universiteit van Porto in Portugal. Hij deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Psychometrische en Statistische Technieken van de RUG, gefinancierd met een Portugese onderzoeksbeurs van de FCT.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...