Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lateral mobility of proteins and peptides in membranes

18 oktober 2010

Promotie: dhr. S. Ramadurai, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Lateral mobility of proteins and peptides in membranes

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biological membranes are composed of various lipids species of different acyl chain lengths and head groups. The lateral organisation and mobility of bilayer spanning proteins depends on lipid environment. Lateral mobility of proteins play a crucial role in cellular processes. Theoretical framework on lateral mobility of proteins in membrane was proposed by Saffman-Delbrück. This pioneering work comprises that lateral mobility is weakly dependent on the radius of the proteins but strongly dependent on thickness and viscosity of the membrane. In this thesis, integral proteins with different radius and transmembrane peptides are reconstituted in the membrane composed of lipids with different acyl chain length and head groups, and there lateral mobility are experimentally determined by fluorescence correlation spectroscopy.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...