Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lateral mobility of proteins and peptides in membranes

18 oktober 2010

Promotie: dhr. S. Ramadurai, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Lateral mobility of proteins and peptides in membranes

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biological membranes are composed of various lipids species of different acyl chain lengths and head groups. The lateral organisation and mobility of bilayer spanning proteins depends on lipid environment. Lateral mobility of proteins play a crucial role in cellular processes. Theoretical framework on lateral mobility of proteins in membrane was proposed by Saffman-Delbrück. This pioneering work comprises that lateral mobility is weakly dependent on the radius of the proteins but strongly dependent on thickness and viscosity of the membrane. In this thesis, integral proteins with different radius and transmembrane peptides are reconstituted in the membrane composed of lipids with different acyl chain length and head groups, and there lateral mobility are experimentally determined by fluorescence correlation spectroscopy.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...