Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Patients' perceptions of adverse drug events and their management in heart failure. Towards a better understanding of the perspective of the patient

20 oktober 2010

Promotie: mw. R.H.E. De Smedt, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Patients' perceptions of adverse drug events and their management in heart failure. Towards a better understanding of the perspective of the patient

Promotor(s): prof.dr. F.M. Haaijer- Ruskamp, prof.dr. T. Jaarsma, prof.dr. K. van der Meer

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Meer aandacht nodig voor bijwerkingen hartfalenmedicatie

Zorgverleners moeten meer expliciete aandacht geven aan de mogelijke bijwerkingen van medicatie bij patiënten met hartfalen. Dat stelt Ruth De Smedt na onderzoek naar bijwerkingen bij onder andere 500 Nederlandse hartfalenpatiënten. Als ze meer oog hebben voor mogelijke bijwerkingen, kunnen zorgverleners de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Het gebruik van medicijnen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van hartfalen. Uit het onderzoek van De Smedt blijkt dat veel patiënten (17-67%) (milde) bijwerkingen ervaren, zoals duizeligheid en misselijkheid. De meerderheid van de patiënten gaf aan de bijwerking te accepteren, maar een minderheid gaat zelf op zoek naar informatie over de bijwerking, of bespreekt deze met een hulpverlener. Slechts een gering aantal patiënten (zo’n 7%) verandert de medicatie-inname op eigen initiatief. Ongeveer een op de drie patiënten ervaart een bijwerking als iets ernstigs en ervaart emotioneel onwelbevinden met negatieve gevolgen voor het dagelijkse leven. De kans dat de behandelaar de medicatie aanpast, nadat de patiënt een mogelijke bijwerking heeft gerapporteerd, is relatief laag (38%).

Ruth De Smedt (België, 1983) studeerde verpleegkunde te Leuven. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd gefinancierd door een Ubbo Emmius beurs. De Smedt werkt inmiddels als ziekenhuishygiënist in opleiding in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws