Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chemical fingerprints of star forming regions and active galaxies

08 oktober 2010

Promotie: dhr. J.P. Pérez Beaupuits, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chemical fingerprints of star forming regions and active galaxies

Promotor(s): prof.dr. M.C. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Chemische vingerafdrukken van stervorming

J.P. Pérez Beaupuits verrichtte onderzoek naar het interstellair medium (ISM) in actieve kernen van sterrenstelsels en in stervormingsgebieden van onze Melkweg. Voor dat laatste bestudeerde hij onder andere hoge-resolutie waarnemingen van de Omega-nevel.

Het proefschrift is gewijd aan het onderzoeken van fysieke omstandigheden van het interstellair medium (ISM) in actieve kernen van sterrenstelsels (Engels: 'active galactic nuclei', AGN) en stervormingsgebieden in onze Melkweg, waarbij vooral millimeter-waarnemingen van enkelvoudige telescopen worden gebruikt. Ik begin met een onderzoek naar excitatie-omstandigheden van dicht gas in een groep Seyfert-sterrenstelsels, gebruik makend van stralingsoverdrachtmodellen (Hoofdstuk 2). Vervolgens bestudeer ik het sterrenstelsel NGC 1068 en probeer onderscheid te maken tussen bijdrages van de AGN en de stervormingsring door middel van waarnemingen van hoge-J transities van moleculen in gas van hoge dichtheid (Hoofdstuk 3). Later neem ik de stap naar het mid-infrarode spectraalgebied om verschillende aspecten van de AGN en de stervormingsexplosie te bestuderen in het sterrenstelsel NGC 4945 (Hoofdstuk 4). In Hoofdstuk 5 ga ik dieper in op theoretische aspecten van de dynamische evolutie van gas in een AGN torus. Ik gebruik een 3D hydrodynamische simulatie met chemische abondanties gedreven door Röntgen-straling. Het streven is het doorgronden van effecten van Röntgen-straling vanuit de AGN op de temperatuur, vorming, en vernietiging van het moleculaire gas. Uiteindelijk bekijk ik een stervormingsgebied in onze Melkweg, de Omega-nevel, met hoge-resolutie waarnemingen van een enkelvoudige telescoop, om de eigenschappen van het warme gas te onderzoeken en om restricties te stellen aan chemische modellen (Hoofdstukken 6 en 7).

I.P. Pérez Beaupuits (Chili, 1975) studeerde aan de Chalmers universiteit (Zweden). Het onderzoek werd uitgevoer d aan het Kaptein Instituut van de RUG. Pérez gaat door met onderzoek als postdoc bij het Max Planck Instituut in Bonn.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws