Positron emission tomography in staging and surveillance of oral and oropharyngeal squamous cell carcinoma
Promotie: dhr. C.A. Krabbe, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Positron emission tomography in staging and surveillance of oral and oropharyngeal squamous cell carcinoma
Promotor(s): prof.dr. J.L.N. Roodenburg, prof.dr. P.U. Dijkstra
Faculteit: Medische Wetenschappen
Beeldvorming met radioactief suiker geschikt voor diagnose mond- en keelkanker
Het plaveiselcelcarcinoom van mondholte en oropharynx is een veel voorkomende vorm van mond- en keelkanker. Om deze aandoening goed te kunnen behandelen, moet de tumor goed in beeld worden gebracht. Een PET (Positron Emissie Tomografie)-scan met radioactief suiker (18F-FDG) als merkstof is hiertoe zeer geschikt, concludeert UMCG-onderzoeker Christiaan Krabbe.
De radioactieve marker is vooral geschikt voor het detecteren van uitzaaiingen op afstand en kanker elders in het lichaam, zo stelt de promovendus vast. Ook uitzaaiingen in halslymfeklieren kunnen worden opgespoord door 18F-FDG PET. Echter, net als bij de gebruikelijke beeldvorming, blijft het aantonen van kleine halsklieruitzaaiingen moeilijk.
Een nadeel van de markerstof is dat zij niet alleen door kwaadaardig weefsel, maar ook door bijvoorbeeld ontstekingsweefsel kan worden opgenomen. Hierdoor kunnen vals positieve uitslagen optreden. De nauwkeurigheid kan vergroot worden door het gebruik van PET/CT in plaats van PET alleen, zo blijkt. Nader onderzoek op dit terrein is nog nodig.
Nadat patiënten zijn behandeld voor mond- en keelkanker blijft er een verhoogd risico bestaan dat dezelfde kanker terugkomt of nieuwe kanker ontstaat. Vroegtijdig opsporen van deze kanker is van groot belang voor het succes van een eventuele behandeling. 18F-FDG PET blijkt nieuw opgetreden kanker eerder te ontdekken dan de gebruikelijke poliklinische controles.
Christiaan Krabbe (Groningen, 1973) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Kaakchirurgie en Moleculaire Beeldvorming en Nucleaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Medisch Centrum Leeuwarden. Krabbe blijft werkzaam als kaakchirurg in opleiding in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.