Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The effect of knowledge stickiness and interaction on absorptive capacity: evidence from furniture and software small- and medium-sized enterprises in Indonesia

04 oktober 2010

Promotie: mw. N. Indarti, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The effect of knowledge stickiness and interaction on absorptive capacity: evidence from furniture and software small- and medium-sized enterprises in Indonesia

Promotor(s): prof.dr. R.J. Jorna

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Leervermogen van Indonesische bedrijven

Voor organisaties is het belangrijk informatie over de externe zakelijke omgeving te krijgen. Ze kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken om te innoveren. Dat stelt echter eisen aan zowel het soort informatie als aan de ontvanger. Promovenda Nurul Indarti onderzocht het ‘hechtvermogen’ van kennis en het ‘absorptievermogen’ van bedrijven en de samenhang tussen beide. Daartoe hield zij een enquête onder 98 meubelbedrijven en 100 software-ondernemingen in verschillende steden in Indonesië. Daaruit blijkt dat het hechtvermogen van kennis een significante impact heeft op het absorberend vermogen van een firma. Tegelijk speelt ook de interactie tussen een bedrijf en zijn omgeving sterk mee. Het hechtvermogen van kennis en de interactie verklaren gezamenlijk 26% van de variatie in absorberend vermogen. Het onderzoek laat ook zien dat het effect sterker is bij oudere en grotere bedrijven dan bij jongere en kleinere. Het onderzoek bevestigt tevens dat het absorptievermogen van de kennisintensieve software-bedrijven hoger is dan dat van de meubelbedrijven. De bevindingen van Indarti’s onderzoek kunnen gebruikt worden om het MKB, vooral in opkomende economieën, te bevorderen.

Nurul Indarti (Indonesië, 1976) sloot de bacheloropleiding management aan de Gadjah Mada University (GMU) cum laude af en werkte vervolgens als docent-onderzoeker bij de economische faculteit van deze universiteit. Haar mastergraad verwierf ze in Noorwegen, waarna ze wederom verbonden was aan de GMU. Indarti verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Business Communication Technology van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...