Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

An Europeanization of the security structure. The security identities of the United Kingdom and Germany

07 oktober 2010

Promotie: mw. M.E. Drent, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: An Europeanization of the security structure. The security identities of the United Kingdom and Germany

Promotor(s): prof.dr. P.M.E. Volten

Faculteit: Letteren

 

Europeanisering veiligheidsidentiteiten Verenigd Koninkrijk en Duitsland

In het proefschrift van Margriet Drent staat de vraag centraal in hoeverre de formatie en veranderingsprocessen van de veiligheidsidentiteiten van het Verenigd Koninkrijk en de Bondsrepubliek Duitsland tussen 1998 en 2008 van invloed zijn op de Europese veiligheidsstructuur. Ook onderzocht Drent de omgekeerde beïnvloeding van de Europese veiligheidsstructuur op de veiligheidsidentiteiten van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Deze wederzijdse beïnvloeding wordt geanalyseerd door middel van een gematigd holistisch constructivistische theoretische benadering, waarbij de analyseniveaus van actor, structuur en proces aan bod komen. Europeanisering wordt tweeledig gedefinieerd als de mate van een voorkeur voor institutionalisering van veiligheid in de EU en als een weerslag van gedeelde normen en waarden op het gebied van veiligheidsbeleid. Een operationalisering van het constructivisme via aanvullingen op de theorie van veiligheidsgemeenschappen en collectieve identiteitsvorming laat zien hoe en waarom de veiligheidsstructuur tendeert naar een hoge mate van Europeanisering. Een emancipatieproces en divergerende collectieve identiteit ten opzichte van de Verenigde Staten speelt hierin een belangrijke rol. Hoewel vanuit verschillende drijfveren, laten daarnaast zowel de Bondsrepubliek als het Verenigd Koninkrijk een Europeanisering van hun veiligheidsidentiteit zien. Drent concludeert dat er een onderscheidende Europese manier van het voeren van veiligheids- en defensiebeleid is en een gestage trend naar het organiseren van veiligheid in Europese fora.

Margriet Drent (Delfzijl, 1970) studeerde Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij hetGroningen Research Centre for the Study of the Humanities aan de Faculteit der Letteren van de RUG. Drent is docent bij de afdeling Internationale Betrekkingen/Internationale Organisatie en Research Fellow bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.