Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stressful life events and adolescents' mental health: the TRAILS study

06 oktober 2010

Promotie: dhr. M.P. Bakker, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Stressful life events and adolescents' mental health: the TRAILS study

Promotor(s): prof.dr. A.J. Oldehinkel, prof.dr. J. Ormel

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe inzichten in pesten en gedragsproblemen bij jongeren

Jongens worden vaker gepest als zij geen ‘jongensachtig’ gedrag tonen; meisjes als zij geen ‘meisjesachtig’ gedrag tonen. Of zij vroeger dan gemiddeld in de puberteit komen, maakt daarbij niet uit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martin Bakker.

Om het risico op pestgedrag te verminderen, lijkt het belangrijk om kwetsbare jongens meer assertiviteit te leren en kwetsbare meisjes meer zelfcontrole. Maar zo’n sociale vaardigheidstraining alleen is niet genoeg. Kwetsbare jongeren zullen waarschijnlijk het meeste baat hebben bij een schoolbrede aanpak tegen pestgedrag, zo stelt de promovendus. Dit betekent: schoolbrede regels en sancties, trainingen voor docenten, een gericht onderwijsprogramma in de klas, sociale vaardigheidstraining, individuele gesprekken, enzovoort.

Ook stelt Bakker vast dat jongeren die minder zelfcontrole tonen, vaker conflicten met autoriteiten hebben (ouders, school en politie), vooral als ze ook nog vroeg in de puberteit komen. Dit geldt niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes. Dit wijst erop dat het belangrijk is om aandacht te schenken aan zelfcontrole in deze kwetsbare doelgroep om problemen later in het leven te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het tijdelijk schorsen van school het probleemgedrag alleen maar in stand houdt. Deze strafmaatregel zou daarom zoveel mogelijk moeten worden vermeden, stelt Bakker. Onderzoek naar de manier waarop jongeren op stress reageren zou nog meer theoretisch onderbouwd kunnen worden, stelt de promovendus verder.

Martin Bakker (Heerenveen, 1979) studeerde sociologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Interdisciplinair Centrum Psychiatrische Epidemiologie (ICPE) en het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek is onderdeel van het Tracking Adolescents’ Individual Lives Survey (TRAILS) project. Bakker werkt inmiddels als onderzoeker bij het NIVEL.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...