Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

01 oktober 2010

Promotie: dhr. M. Groeneveld, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

Promotor(s): prof.dr. D.J. Slotboom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het mechanisme van prokaryote glutamaat transporteiwitvarianten

Vaak worden eiwitten uit bacteriën en archaea gebruikt om de werking van vergelijkbare eiwitten in mensen te verklaren. Maarten Groeneveld onderzocht verschillende karaktereigenschappen van prokaryote glutamaattransporteiwitten en varianten daarvan. Glutamaat speelt een belangrijke rol als signaalmolecuul in de overdracht van zenuwimpulsen tussen zenuwcellen. Groeneveld toont aan dat deze eiwitten uitstekend als modelsysteem gebruikt kunnen worden, omdat ze veel overeenkomstige eigenschappen hebben met de menselijke varianten. Daarnaast omschrijft hij een methode waarmee een onderzoeker tijdens overproductie van een eiwit onderscheid kan maken tussen goed gevouwen en functioneel eiwit aan de ene, en slecht gevouwen eiwit aan de andere kant

Maarten Groeneveld (Leeuwarden, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de vakgroep Membraanenzymologie, afdeling Biochemie, onderzoekschool GBB (Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute). Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Inmiddels werkt hij aan de RUG als postdoc bij de vakgroep Biotransformation and Biocatalysis, onder leiding van prof. Marco Fraaije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...