Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

01 oktober 2010

Promotie: dhr. M. Groeneveld, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

Promotor(s): prof.dr. D.J. Slotboom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het mechanisme van prokaryote glutamaat transporteiwitvarianten

Vaak worden eiwitten uit bacteriën en archaea gebruikt om de werking van vergelijkbare eiwitten in mensen te verklaren. Maarten Groeneveld onderzocht verschillende karaktereigenschappen van prokaryote glutamaattransporteiwitten en varianten daarvan. Glutamaat speelt een belangrijke rol als signaalmolecuul in de overdracht van zenuwimpulsen tussen zenuwcellen. Groeneveld toont aan dat deze eiwitten uitstekend als modelsysteem gebruikt kunnen worden, omdat ze veel overeenkomstige eigenschappen hebben met de menselijke varianten. Daarnaast omschrijft hij een methode waarmee een onderzoeker tijdens overproductie van een eiwit onderscheid kan maken tussen goed gevouwen en functioneel eiwit aan de ene, en slecht gevouwen eiwit aan de andere kant

Maarten Groeneveld (Leeuwarden, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de vakgroep Membraanenzymologie, afdeling Biochemie, onderzoekschool GBB (Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute). Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Inmiddels werkt hij aan de RUG als postdoc bij de vakgroep Biotransformation and Biocatalysis, onder leiding van prof. Marco Fraaije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...