Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

01 oktober 2010

Promotie: dhr. M. Groeneveld, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the mechanism of prokaryotic glutamate transporter homologues

Promotor(s): prof.dr. D.J. Slotboom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het mechanisme van prokaryote glutamaat transporteiwitvarianten

Vaak worden eiwitten uit bacteriën en archaea gebruikt om de werking van vergelijkbare eiwitten in mensen te verklaren. Maarten Groeneveld onderzocht verschillende karaktereigenschappen van prokaryote glutamaattransporteiwitten en varianten daarvan. Glutamaat speelt een belangrijke rol als signaalmolecuul in de overdracht van zenuwimpulsen tussen zenuwcellen. Groeneveld toont aan dat deze eiwitten uitstekend als modelsysteem gebruikt kunnen worden, omdat ze veel overeenkomstige eigenschappen hebben met de menselijke varianten. Daarnaast omschrijft hij een methode waarmee een onderzoeker tijdens overproductie van een eiwit onderscheid kan maken tussen goed gevouwen en functioneel eiwit aan de ene, en slecht gevouwen eiwit aan de andere kant

Maarten Groeneveld (Leeuwarden, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de vakgroep Membraanenzymologie, afdeling Biochemie, onderzoekschool GBB (Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute). Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Inmiddels werkt hij aan de RUG als postdoc bij de vakgroep Biotransformation and Biocatalysis, onder leiding van prof. Marco Fraaije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...