Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen wederom aan kop met vier Europese onderzoeksbeurzen

26 oktober 2010

De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor het tweede jaar achtereen vier prestigieuze onderzoeksbeurzen van de European Research Council (ERC) binnengehaald. Groningen ligt in deze ronde samen met de Radboud Universiteit Nijmegen op kop bij de Nederlandse universiteiten als het gaat om het hoogste aantal toegekende ERC-beurzen.

De ERC heeft in totaal 580 miljoen euro aan onderzoeksbeurzen (starting grants) toegekend aan 427 jonge toponderzoekers in Europa. Vijfentwintig beurzen zijn voor wetenschappers die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksinstelling, twaalf daarvan gaan naar onderzoekers van universiteiten die verenigd zijn in de samenwerking van Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten (Nijmegen, Wageningen, Twente en Groningen).

De ERC is in 2007 ingesteld door de Europese Unie en heeft als doel vernieuwend wetenschappelijk onderzoek in Europa te bevorderen en Europa aantrekkelijker te maken voor excellente wetenschappers.

Scherpe selectie

Wetenschappers kunnen onderzoeksvoorstellen indienen bij de ERC, die vervolgens de beste voorstellen en wetenschappers selecteert. Deze wetenschappers worden financieel ondersteund bij het opzetten van een onderzoekslijn. Slechts een klein percentage van de duizenden aanvragen wordt uiteindelijk toegekend.

Het budget voor de starting grants is dit jaar met meer dan veertig procent verhoogd en bedraagt nu ruim 580 miljoen euro.

Verdeling

De ERC ontvangt onderzoeksvoorstellen vanuit alle onderzoeksgebieden. Dit jaar ziet de verdeling per gebied er als volgt uit: 45,7 procent op het gebied van ‘Physical Sciences and Engineering’, 35,8 procent voor ‘Life Sciences’ en 18,5 procent voor ‘Social Sciences and Humanities’.

Van de twaalf beurzen voor de vier Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten zijn er zeven voor ‘Physical Sciences and Engineering’ en vijf voor ‘Social Sciences and Humanities’. Gekeken naar het aantal beurzen per land staat Nederland op een gedeelde vijfde plaats van de in totaal 21 landen.

Krachten bundelen

De vier universiteiten in Noord- en Oost-Nederland hebben bij het begin van het academisch jaar aangekondigd dat ze krachten gaan bundelen om een stimulans te geven aan de kenniseconomie en om zich ook in Europees verband beter te kunnen profileren. De toekenning van de ERC starting grants vormt een goede impuls voor deze samenwerking.

Noot voor de pers

Meer informatie: Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie@rug.nl

Website ERC: http://erc.europa.eu

Overzicht wetenschappers en projecten

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Mark de Vries Incomplete Parenthesis: Determining how and why secondary propositions can be elliptical or fragmented from a cross-linguistic and multifaceted theoretical perspective
Luitje Vincent Ewoud Koopmans Unveiling first light from the infant Universe
Alan Lillie Transnational work and the evolution of sovereignty
Emar Maier Between Direct and Indirect Discourse: Shifting Perspective in Blended Discourse

Radboud Universiteit (RU)
Marguérite Christina Maria Corporaal Relocated Remembrance: the Great Famine in Irish (Diaspora) Fiction, 1847-1921
Johannes Elemans Catalysis at the Nanoscale
Alexey Kimel Femtosecond Laser Control of Spins in Magnetic Materials: from fundamentals to nanoscale dynamics
Hermina Margaretha (Herma) Cuppen Kinetics in Soft Molecular Layers - from interstellar ices to polymorph control

Universiteit Twente (UT)
Niels Gerbrand Deen Bubbles on the Cutting Edge
Marieke Huisman Verification of Concurrent Data Structures
Pascal Jonkheijm Supramolecular Cell Manipulation

Wageningen UR
Lars Hein EcoSpace: Spatial-Dynamic Modelling of Adaptation Options to Climate Change at the Ecosystem Scale

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:20

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...