Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Milky Way archaeology and the dynamical signatures of merges

27 september 2010

Promotie: dhr. F.A. Gomez, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Milky Way archaeology and the dynamical signatures of merges

Promotor(s): prof.dr. A. Helmi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Methodeontwikkeling voor informatie over het ontstaan van sterrerenstelsels

In het huidige kosmologische paradigma zijn sterrenstelsels, zoals onze Melkweg, bottom-up gevormd door mergers en samensmelting van kleinere objecten, die samen komen door hun gravitationele aantrekkingskracht. Als dit paradigma juist is, zullen een aanzienlijk aantal fossiele overblijfselen van de disruptie van de samengesmolten sterrenstelsels aanwezig zijn in de verschillende componenten van de Melkweg, zoals in de halo en de dikke schijf. De kwantificatie en karakterisatie van deze overblijfselen zullen zodoende cruciale tests leveren voor dit paradigma, welke bovendien de opbouwgeschiedenis van onze Melkweg zullen vaststellen.

In dit proefschrift zijn numerieke en analytische methodes gebruikt om de dynamische signaturen, alsmede de tijdsevolutie van overblijfselen geassocieerd met de samensmelting van sterrenstelsels te karakteriseren. Simulaties op verschillende niveaus van complexiteit zijn uitgevoerd om de invloed te bestuderen van verschillende fysische mechanismes op de uiteindelijke verdeling van overblijfselen in de galactische faseruimte (Hoofdstuk 4 & 5). Nieuwe methoden en technieken zijn ontwikkeld om fossiele signaturen te identificeren van samengesmolten sterrenstelsels (Hoofdstuk 3), alsmede te karakteriseren hoeveel van deze geschiedenis terug te vinden is met de komst van de astrometrische satelliet Gaia van de Europese Ruimtevaartorganisatie (Hoofdstuk 4). Het probleem van de snelle initiële divergentie, van nabijgelegen banen, geobserveerd in N-body simulaties van volledige integreerbare potentialen is ook herzien in dit werk (Hoofdstuk 2).

Facundo Ariël Gómez (Argentinië, 1979) studeerde sterrenkunde in Buenos Aires en deed zijn promotieonderzoek bij het Kapteyn Astronomical Institute in Groningen. Hij gaat door als postdoc bij Michigan State University, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...