Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Generative AI: a neo-cybernetic analysis

24 september 2010

Promotie: dhr. C.M. van der Zant, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Generative AI: a neo-cybernetic analysis

Promotor(s): prof.dr. L.R.B. Schomaker

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Hoe construeert de geest zichzelf? En kan een machine dat ook?

De intelligentie van machines wordt nog steeds gebouwd door mensen. Zolang machines niet in staat zijn om zelf intelligentie te ontwikkelen zullen ze alleen maar de slimheid van de ontwerpers tentoonspreiden.

De betrokkenheid van mensen voor de automatische constructie van mentale structuren en subjectiviteit in machines, hindert de ontwikkeling en de autonomie van intelligente machines op een zeer diepgaand niveau. Het lichaam-geestprobleem dat velen in de robotica aanpakken zou volgens promovendus Tijn van der Zant eigenlijk het lichaam-geest-constructieprobleem genoemd moeten worden. Er bestaat echter geen algemene theorie over hoe de geest zichzelf construeert. Machines die de eigen geest opbouwen hebben generatieve mechanismen nodig voor de constructie van en het testen van hun mentale machinerie, net zoals dieren en mensen ook generatieve mechanismen bezitten om hun geest te vormen.

Van der Zant ging op zoek naar de generieke mechanismen achter de autonome constructie van de geest. Hij onderzocht wat er op het moment nog mist in de Kunstmatige Intelligentie om dit te bereiken. De theorie die hij ontwikkelde, genaamd Generative Kunstmatige Intelligentie, is gebaseerd op de moderne natuurkunde, biologie, sociologie, robotica, kunstmatige intelligentie en neuro-psychologie. Vanuit dit nieuwe theoretische perspectief wordt vervolgens gekeken in hoeverre de huidige wetenschappelijke technieken in staat zouden moeten zijn om machine intelligentie te verwezenlijken. Dit gebeurt onder andere door nieuwe interpretaties te geven van bestaand onderzoek van het automatisch herkennen van handschrift en het ontwikkelen van robots voor huishoudelijke taken.

Tijn van der Zant studeerde aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek is uitgevoerd bij de afdeling AI van de RUG in samenwerking met het Nationaal Archief in Den Haag en het Kapteyn Instituut en het expertise centrum Target van de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...