Sterke verhalen. Mythen en mogelijkheden van geschiedenis
Oratie: mw. prof.dr. C.W. Bosch, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Sterke verhalen. Mythen en mogelijkheden van geschiedenis
Leeropdracht: Moderne Geschiedenis
Faculteit: Letteren
Hoewel in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de natie en nationale identiteit op hun retour leken en zelfs zorgden voor een heuse ’geheugencrisis’ in de geschiedwetenschap, lijkt de ’vaderlandse geschiedenis’ weer helemaal terug van weggeweest. In haar oratie zal Mineke Bosch stilstaan bij de hardnekkigheid van de master narrative of het ’meesterverhaal’ in de geschiedwetenschap die onder andere is te zien in een nationale oriëntatie en een gebrekkige integratie van vrouwen en gender in ’algemene’ historische kennis. De terugkeer van de canon is een goed voorbeeld van beide. Redenen hiervoor zoekt Bosch in de verknooptheid van wetenschapstheoretische uitgangspunten en de politieke rol van de geschiedwetenschap in de ’uitvinding van de natie’ in de negentiende eeuw. Hierbij speelden opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid in relatie tot ’echte’ of universele geschiedenis een sleutelrol. Als hoogleraar moderne geschiedenis ziet zij het als haar opdracht om voorbij de sterke verhalen die berusten op mythen van mannelijkheid en objectiviteit op zoek te gaan naar de mogelijkheden van een geschiedenis die van ’alle mensen’ is.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:14 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
03 juli 2025
Flinke financiële steun Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.