Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gibbs and non-Gibbs aspects of continuous spin models

17 september 2010

Promotie: mw. W.M. Ruszel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Gibbs and non-Gibbs aspects of continuous spin models

Promotor(s): prof.dr. A.C.D. van Enter, prof.dr. C. Külske

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Gibbs en non-Gibbs eigenschappen

 

Wioletta Ruszel bestudeerde de Gibbs en Non-Gibbs eigenschappen van continue-spin modellen gedurende een stochastische tijd-evolutie. Voor elke begintemperatuur en elke temperatuur van de dynamica, voor voldoend korte tijden is het zo dat de geëvolueerde maat de Gibbs-eigenschap behoudt. Ook wordt bewezen dat de Gibbs-eigenschap behouden blijft als zowel de begintemperatuur als de temperatuur van de dynamica hoog is. Verdere bewijst ze dat de Gibbs-eigenschap van een systeem van vlakke rotors verloren kan gaan onder een lage begintemperatuur en een (oneindig) hoge temperatuur van de dynamica met en zonder een veld. De aanwezigheid van het uitwendig veld geeft de mogelijkheid dat de verloren gegane Gibbs-eigenschap na verloop van tijd weer terugkomt. Tenslotte wordt het eerste voorbeeld in de literatuur gegeven van het gesuggereerde verschijnsel Chaotische Temperatuurafhankelijkheid.

 

 

Wioletta Ruszel (Polen. 1979) studeerde wiskunde aan de universiteit van Potsdam. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Wiskunde van de RUG.

 

 

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...