Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gibbs and non-Gibbs aspects of continuous spin models

17 september 2010

Promotie: mw. W.M. Ruszel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Gibbs and non-Gibbs aspects of continuous spin models

Promotor(s): prof.dr. A.C.D. van Enter, prof.dr. C. Külske

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Gibbs en non-Gibbs eigenschappen

 

Wioletta Ruszel bestudeerde de Gibbs en Non-Gibbs eigenschappen van continue-spin modellen gedurende een stochastische tijd-evolutie. Voor elke begintemperatuur en elke temperatuur van de dynamica, voor voldoend korte tijden is het zo dat de geëvolueerde maat de Gibbs-eigenschap behoudt. Ook wordt bewezen dat de Gibbs-eigenschap behouden blijft als zowel de begintemperatuur als de temperatuur van de dynamica hoog is. Verdere bewijst ze dat de Gibbs-eigenschap van een systeem van vlakke rotors verloren kan gaan onder een lage begintemperatuur en een (oneindig) hoge temperatuur van de dynamica met en zonder een veld. De aanwezigheid van het uitwendig veld geeft de mogelijkheid dat de verloren gegane Gibbs-eigenschap na verloop van tijd weer terugkomt. Tenslotte wordt het eerste voorbeeld in de literatuur gegeven van het gesuggereerde verschijnsel Chaotische Temperatuurafhankelijkheid.

 

 

Wioletta Ruszel (Polen. 1979) studeerde wiskunde aan de universiteit van Potsdam. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Wiskunde van de RUG.

 

 

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...