Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America

16 september 2010

Promotie: dhr. G.J. de Vries, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America

Promotor(s): prof.dr. M.P. Timmer

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Beleidshervorming en mislukte productiviteitsgroei in Latijns-Amerika

In 1982 werd Latijns-Amerika geteisterd door een schuldencrisis. Ter bestrijding hiervan werd de invloed van de overheid in de economie drastisch gereduceerd en vervangen door de competitieve krachten van een vrije markt. Toch leidden deze hervormingen niet tot grote economische groei. In zijn promotieonderzoek analyseerde Gaaitzen de Vries alternatieve groeistrategieën. Hij stelt dat men de relatie tussen beleid en productiviteit slechts kan begrijpen als de diversiteit van bedrijven wordt onderkend. Daarbij hebben in Brazilië een al te stringente regulering en een slechte infrastructuur de ontwikkeling van de detailhandel geblokkeerd. Ook waren er problemen bij het verkrijgen van krediet, waardoor de investeringen van specifiek kleine en middelgrote bedrijven verminderde. Tot slot zouden hervormingen in de bedrijfsregistratie, waardoor beginnende en informele bedrijven zich gemakkelijker kunnen registreren, de productiviteitsgroei bevorderen.

Gaaitzen de Vries (Drachten, 1981) studeerde algemene economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Groningse onderzoekschool SOM. Momenteel is De Vries als postdoc verbonden aan de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws