Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

15 september 2010

Promotie: mw. A.M.S. Belonje, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. A.A. Voors

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Na infarct: behandeling met Epo lijkt hart te beschermen

Een behandeling met een hoge dosering Erytropoietine (Epo, de stof die in de wielrennerij zo omstreden is) heeft mogelijk een beschermende werking na een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Belonje. Door toediening van Epo vermindert het aantal ongewenste voorvallen na een infarct, zo blijkt.

Het beschreven onderzoek betreft een studie uitgevoerd in meerdere Nederlandse ziekenhuizen. Hierbij werden in totaal 529 patiënten na een succesvolle dotterbehandeling voor een eerste hartinfarct behandeld met een eenmalige hoge dosering Epo. De pompfunctie werd zes weken na het infarct gemeten. Hoewel de pompfunctie niet significant beter was bij patiënten die met Epo werden behandeld, kwamen er bij deze groep minder ongewenste voorvallen voor. Deze conclusie is hoopgevend. De behandelmethode moet echter nog nader getoetst worden, voor ze op grote schaal kan worden toegepast.

Ook onderzocht Belonje het lichaamseigen Epo-gehalte en de oorzaken van bloedarmoede bij patiënten met hartfalen. Uit het onderzoek blijkt dat bij patiënten met hartfalen sprake is van verhoogde Epo-spiegels in het bloed. Bij deze patiëntengroep leidt een verhoogde Epo-spiegel tot verminderde levensverwachting. De hoogte van het Epo-gehalte lijkt niet zozeer te worden bepaald door de mate van bloedarmoede, zoals werd aangenomen, maar eerder door andere oorzaken zoals verhoogde ontstekingsfactoren.

Anne Belonje (Voorburg, 1978) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de Van Buchem Stichting.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...