Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

15 september 2010

Promotie: mw. A.M.S. Belonje, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. A.A. Voors

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Na infarct: behandeling met Epo lijkt hart te beschermen

Een behandeling met een hoge dosering Erytropoietine (Epo, de stof die in de wielrennerij zo omstreden is) heeft mogelijk een beschermende werking na een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Belonje. Door toediening van Epo vermindert het aantal ongewenste voorvallen na een infarct, zo blijkt.

Het beschreven onderzoek betreft een studie uitgevoerd in meerdere Nederlandse ziekenhuizen. Hierbij werden in totaal 529 patiënten na een succesvolle dotterbehandeling voor een eerste hartinfarct behandeld met een eenmalige hoge dosering Epo. De pompfunctie werd zes weken na het infarct gemeten. Hoewel de pompfunctie niet significant beter was bij patiënten die met Epo werden behandeld, kwamen er bij deze groep minder ongewenste voorvallen voor. Deze conclusie is hoopgevend. De behandelmethode moet echter nog nader getoetst worden, voor ze op grote schaal kan worden toegepast.

Ook onderzocht Belonje het lichaamseigen Epo-gehalte en de oorzaken van bloedarmoede bij patiënten met hartfalen. Uit het onderzoek blijkt dat bij patiënten met hartfalen sprake is van verhoogde Epo-spiegels in het bloed. Bij deze patiëntengroep leidt een verhoogde Epo-spiegel tot verminderde levensverwachting. De hoogte van het Epo-gehalte lijkt niet zozeer te worden bepaald door de mate van bloedarmoede, zoals werd aangenomen, maar eerder door andere oorzaken zoals verhoogde ontstekingsfactoren.

Anne Belonje (Voorburg, 1978) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de Van Buchem Stichting.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...