Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

15 september 2010

Promotie: mw. A.M.S. Belonje, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Endogenous and exogenous erythropoietin in left ventricular dysfunction

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. A.A. Voors

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Na infarct: behandeling met Epo lijkt hart te beschermen

Een behandeling met een hoge dosering Erytropoietine (Epo, de stof die in de wielrennerij zo omstreden is) heeft mogelijk een beschermende werking na een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Belonje. Door toediening van Epo vermindert het aantal ongewenste voorvallen na een infarct, zo blijkt.

Het beschreven onderzoek betreft een studie uitgevoerd in meerdere Nederlandse ziekenhuizen. Hierbij werden in totaal 529 patiënten na een succesvolle dotterbehandeling voor een eerste hartinfarct behandeld met een eenmalige hoge dosering Epo. De pompfunctie werd zes weken na het infarct gemeten. Hoewel de pompfunctie niet significant beter was bij patiënten die met Epo werden behandeld, kwamen er bij deze groep minder ongewenste voorvallen voor. Deze conclusie is hoopgevend. De behandelmethode moet echter nog nader getoetst worden, voor ze op grote schaal kan worden toegepast.

Ook onderzocht Belonje het lichaamseigen Epo-gehalte en de oorzaken van bloedarmoede bij patiënten met hartfalen. Uit het onderzoek blijkt dat bij patiënten met hartfalen sprake is van verhoogde Epo-spiegels in het bloed. Bij deze patiëntengroep leidt een verhoogde Epo-spiegel tot verminderde levensverwachting. De hoogte van het Epo-gehalte lijkt niet zozeer te worden bepaald door de mate van bloedarmoede, zoals werd aangenomen, maar eerder door andere oorzaken zoals verhoogde ontstekingsfactoren.

Anne Belonje (Voorburg, 1978) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de Van Buchem Stichting.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.