Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of genetic and environmental factors in tic disorders

01 september 2010

Promotie: mw. N.G.P. Bos-Veneman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Role of genetic and environmental factors in tic disorders

Promotor(s): prof.dr. R.B. Minderaa, prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Tics niet alleen genetisch bepaald

De ernst van tics en tegelijk optredende symptomen (‘comorbide symptomen’) bij kinderen met een tic-stoornis wordt waarschijnlijk bepaald door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren, zoals zwangerschaps- en bevallingsomstandigheden en infecties. Dat ontdekte onderzoekster Netty Bos-Veneman, die naging of er relaties bestaan tussen zulke genetische en omgevingsfactoren.

Bos-Veneman ging eerst na welke rol de zwangerschap speelt in het ontwikkelen van een tic-stoornis. Ze ontdekte dat het in de baarmoeder blootgesteld worden aan roken en het geboren zijn na een gecompliceerde zwangerschap of bevalling mogelijk invloed heeft op de ernst van tics en comorbide symptomen. Niet alleen de zwangerschap, maar ook het samenspel tussen verschillende soorten genen (‘serotonerge’ en ‘dopaminerge’ genen) en perinatale factoren hebben volgens de promovenda een belangrijk aandeel in de ernst van tics. De onderliggende mechanismen moeten volgens haar echter nog verder onderzocht worden.

Netty Bos-Veneman (Zutphen, 1975) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij Accare, universitair centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, in Groningen, en maakte daarnaast deel uit van onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd bekostigd door Accare. Bos-Veneman was van juni tot september onderzoeker aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum en begint na haar promotie aan een opleiding tot huisarts.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...