Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of genetic and environmental factors in tic disorders

01 september 2010

Promotie: mw. N.G.P. Bos-Veneman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Role of genetic and environmental factors in tic disorders

Promotor(s): prof.dr. R.B. Minderaa, prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Tics niet alleen genetisch bepaald

De ernst van tics en tegelijk optredende symptomen (‘comorbide symptomen’) bij kinderen met een tic-stoornis wordt waarschijnlijk bepaald door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren, zoals zwangerschaps- en bevallingsomstandigheden en infecties. Dat ontdekte onderzoekster Netty Bos-Veneman, die naging of er relaties bestaan tussen zulke genetische en omgevingsfactoren.

Bos-Veneman ging eerst na welke rol de zwangerschap speelt in het ontwikkelen van een tic-stoornis. Ze ontdekte dat het in de baarmoeder blootgesteld worden aan roken en het geboren zijn na een gecompliceerde zwangerschap of bevalling mogelijk invloed heeft op de ernst van tics en comorbide symptomen. Niet alleen de zwangerschap, maar ook het samenspel tussen verschillende soorten genen (‘serotonerge’ en ‘dopaminerge’ genen) en perinatale factoren hebben volgens de promovenda een belangrijk aandeel in de ernst van tics. De onderliggende mechanismen moeten volgens haar echter nog verder onderzocht worden.

Netty Bos-Veneman (Zutphen, 1975) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij Accare, universitair centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, in Groningen, en maakte daarnaast deel uit van onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd bekostigd door Accare. Bos-Veneman was van juni tot september onderzoeker aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum en begint na haar promotie aan een opleiding tot huisarts.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...