Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zernike Institute for Advanced Materials voorbeeld voor andere topinstituten

01 september 2010

Het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen en de landelijke sterrenkundige onderzoekschool NOVA zijn naar het oordeel van een internationale commissie van NWO nog iets beter dan de vier andere, ook buitengewoon goede toponderzoekscholen die Nederland kent. Het Zernike-instituut en NOVA ontvingen van de commissie beide het predicaat exemplary, de andere zijn excellent.

Dit jaar scoorde het Zernike Institute for Advanced Materials al hoog op de Times Higher Education Ranking. De Groningse toponderzoekschool behoort volgens de in maart gepubliceerde ranglijst tot de tien beste instituten ter wereld op het gebied van materialenonderzoek. Het laat daarbij prestigieuze universiteiten als die van Princeton, Stanford en Cambridge, en het Max Planck Institute achter zich.

De internationale NWO-commissie beoordeelde deze zomer de Nederlandse top-onderzoekscholen in het kader van een evaluatie van de Dieptestrategie. De Dieptestrategie is de enige subsidievorm van NWO die wetenschappelijke instituten als geheel ondersteunt; andere subsidievormen zijn gericht op individuele onderzoekers of projecten.

Omdat instituten als het Zernike-instituut en NOVA laten zien dat de Dieptestrategie er inderdaad voor zorgt dat Nederlands onderzoeksinstituten mondiaal topposities kunnen innemen, pleit de Rijksuniversiteit Groningen ervoor de Dieptestrategie gericht op instituten met kracht voort te zetten. De subsidievorm richten op kleinere onderzoekseenheden of clusters van onderzoekers, werkt volgens de Rijksuniversiteit Groningen versplintering  in de hand en zal daarom op wereldniveau minder effect sorteren.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:18

Meer nieuws