Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Popmuzikanten over het schrijven van songteksten

30 augustus 2010

In september en oktober zijn zeven popartiesten om beurten korte tijd gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Allemaal staan ze bekend als auteurs van de betere Nederlandstalige songteksten: Typhoon, Spinvis, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Freek de Jonge, Jan Rot en Ellen ten Damme. Ze worden geïnterviewd door Jan Douwe Kroeske en Leon Verdonschot over het schrijven van liedteksten, het combineren van tekst en muziek en hun literaire inspiratiebronnen. De lezingen zijn onderdeel van het programma ‘Bloedende harten’, waarmee het 25-jarig bestaan van het gastschrijverschap aan de RUG wordt gevierd.

De interviews met de artiesten vinden plaats op de maandagavonden 13, 20 en 27 september en 4 oktober in de Aula van het Academiegebouw, van 20.00-21.30 uur). Op maandag 11 en 18 oktober worden tevens twee muzikale films vertoond over het leven van Bob Dylan en Eminem, ingeluid door lezingen van de schrijvers Ronald Ohlsen en Ruben van Gogh.

Programma

Maandag 13 september 2010: Typhoon en Spinvis
Typhoon (Glenn de Randamie) schreef al op jonge leeftijd gedichten en rapteksten over de ongelijkheid tussen blank en zwart. Hij vertegenwoordigt een, in Nederland, zeldzaam type rapper: geëngageerd en sociaal betrokken, met persoonlijke teksten die een universele waarde hebben.
Spinvis (Erik de Jong) is een veelzijdige muzikant die onder anderen samenwerkte met Ingmar Heytze en Simon Vinkenoog. Dit jaar kreeg hij de Johnny van Doorn Prijs. ‘Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij’, aldus het juryrapport.
Gespreksleider: journalist en schrijver Leon Verdonschot.
   
Maandag 20 september 2010: Huub van der Lubbe en Stef Bos
Als zanger en tekstschrijver van rockgroep De Dijk heeft Huub van der Lubbe verschillende hits op zijn naam staan, waaronder de debuutsingle ‘Bloedend Hart’. Naast muzikant is hij ook dichter en acteur. Dit voorjaar verscheen zijn derde bundel met liedteksten ‘Guichelheil’. 
Stef Bos begon in zijn studententijd als cabaretier en acteur en brak in 1991 door met het lied ‘Papa’. Hij heeft 12 albums op zijn naam staan, met Nederlandstalige en Afrikaanse liederen. Als eerste buitenlandse singer-songwriter kreeg hij in Zuid-Afrika een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek.
Gespreksleider: programmamaker en presentator Jan Douwe Kroeske.

Maandag 27 september 2010: Freek de Jonge
Cabaretier, schrijver, acteur en zanger Freek de Jonge stond met Neerlands Hoop Expres aan de wieg van de Nederlandstalige rockmuziek. Als zanger trad hij op met de popgroep de Nits en in 1997 scoorde hij een nummer 1-hit met de Bob Dylan-cover ‘Leven na de dood’. Dit jaar verscheen na 32 jaar weer een studioplaat met twaalf intense liedjes: ‘Van A naar Z’.
Gespreksleider: Jan Douwe Kroeske.

Maandag 4 oktober 2010: Jan Rot en Ellen ten Damme
Jan Rot legde de eerste veertig jaar van zijn leven vast in driehonderd eigen liedjes, duizend columns en drie autobiografische romans. In het nieuwe millennium is hij vooral actief als zanger en vertaler van muzikale meesterwerken. Hij ‘hertaalde’ Bachs ‘Mattheuspassie’ en Schuberts ‘Winterreise’, maar ook de rockopera’s Hair en Tommy.
Na drie albums in het Engels presenteerde ‘rockvamp’ en actrice Ellen ten Damme vorig jaar een Nederlandstalig album, met teksten van zichzelf en van dichter Ilja Leonard Pfeiffer: ‘Durf jij?’ In de liedjes op deze cd krijgt de beeldende poëzie van Pfeiffer zwierige handen en wervelende voeten.
Gespreksleider: Leon Verdonschot

Maandag 11 oktober 2010: film ‘Bob Dylan: No Direction Home’
tijd: 19.00-22.00 uur
Schrijver Ronald Ohlsen selecteerde grote delen uit Martin Scorsese’s documentaire ‘No Direction Home’ (2005) over de beginjaren van Bob Dylan en bespreekt aan de hand van deze selectie de teksten van de beroemde zanger en schrijver.

Maandag 18 oktober 2010: film ‘Eminem: 8 Mile’
tijd: 19.30-22.00 uur
De speelfilm ‘8 Mile’ (Curtis Hanson, 2002) geeft een semi-autobiografisch verslag van de jeugdjaren van hiphopartiest Eminem. De blanke rapper B-Rabbit probeert het respect van zwarte rappers te verwerven. Schrijver Ruben van Gogh analyseert in zijn inleiding de teksten van Eminem.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah en Arthur Japin. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.
 

Noot voor de pers

Meer informatie: Gemma van der Holst, Studium Generale Groningen, tel.: 050-363 5462, e-mail: g.h.van.der.holst rug.nl, website: www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:58

Meer nieuws