Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Science LinX op Noorderzon

19 augustus 2010

Science LinX, het science center van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, staat vanaf 19 augustus op Noorderzon in Qu3, een kubus van duizend kubieke meter waar kunst en wetenschap bij elkaar komen. Qu3 is een initiatief van het Science Centrum Groningen, een samenwerking van Groningse kennisinstellingen.


Een aantal interactieve exhibits van Science LinX verhuizen 10 dagen naar de kubus, om ontdekking en verwondering in onderzoek te laten zien. Bezoekers worden uitgedaagd het bekende achter zich te laten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘augmented reality’: met een extra projectielaag over de werkelijkheid heen komen bèta-onderzoekers tot leven in de opstelling ‘Macht-tig’. Een opstelling gebouwd met steun van het Nederlandse Nanopodium. Of door robotvissen te laten voetballen. Of eigen DNA te bestellen aan de DNA-bar van het UMCG.

Workshops en Qu4mance

Elke dag vindt er in Qu3 een Qu4mance plaats: een lezing, performance of debat. Bovendien is er een dagelijks workshop-programma: van een ‘Lauf der Dinge’ wedstrijd waarin bezoekers worden uitgedaagd de langste kettingreactie te creëren, of een beetje vleermuis te worden met een sonarbril in ‘Bat Sounds’.

Art meets Science

Science LinX werkte speciaal voor Qu3 samen met kunstenaars Chantalla Pleiter, Tarik Barri en Teackele Soepboer. Het resultaat is te bewonderen bij de installaties ‘Ficus Benjaminnen’ en ‘Het GeluidsUniversum’. Ook hier zijn grenzen ver te zoeken: interactie met pratende planten, of je eigen universum creëren in het planetarium, als kroon op de kubus.

Presentaties in Qu4mance

Zaterdag 21 augustus 2010, 19.15 uur Bart vandeLaar, Bart’s Cookin’: science in de keuken.
Maandag 23 augustus, 19.15 uur Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde over de maan: ‘van maandag tot maanzaad’.
Dinsdag 24 augustus, 19.15 uur Genetica-UMCG presenteert de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van DNA-onderzoek.
Woensdag 25 augustus, 19.15 uur Kees Hummelen, hoogleraar Materials Science, presenteert de ontwikkeling en nieuwe toepassingen van zonnecellen voor het realiseren van duurzame energie.

Wanneer: 19 tot met 29 augustus 2010

Meer informatie


www.sciencelinx.nl
www.nanopodium.nl

Bart van de Laar, b.j.van.de.laar@rug.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:17

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...