Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Socioloog Frans Stokman: 'CDA kan beter kiezen voor centrumcoalitie of centrum-linkse coalitie'

03 augustus 2010

Er zijn twee andere coalities die voor het CDA attractiever zijn dan de coalitie CDA-VVD met gedoogsteun van de PVV. Dat concludeert de Groningse socioloog prof.dr. Frans Stokman op basis van computersimulaties van de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

In de berekeningen zijn Stokman en zijn medewerkers drs. Reinier van Oosten en dr. Jacob Dijkstra van adviesbureau Decide (dutch group) ervan uitgegaan dat het minderheidkabinet met gedoogsteun van de PVV een beleid zal voeren, dat veel lijkt op het beleid dat een meerderheidskabinet van VVD-PVV-CDA kabinet zou voeren.

Het eerste alternatief voor het minderheidsakabinet is de centrumcoalitie VVD-CDA-PvdA. Qua beleid is die voor het CDA aanzienlijk aantrekkelijker, zegt Stokman, maar voor de vorming ervan is medewerking vereist van de VVD. Nu Rutte heeft gezegd dat hij geen andere coalitie meer zal onderzoeken of steunen, valt die samenwerking niet meer te verwachten.

Een voor het CDA vrijwel even aantrekkelijk beleid kan gerealiseerd worden in de centrum-linkse coalitie CDA-CU-D66-PvdA-GL. Deze coalitie is nog amper in beeld geweest, maar er zijn, aldus de Groningse sociologen, nauwelijks problemen in de onderhandelingen te verwachten. Als de VVD geen centrumcoalitie meer wil onderzoeken, heeft het CDA hiermee een aantrekkelijk alternatief, denken de wetenschappers.

Stokman: 'Als het CDA deze twee alternatieven alsnog zou willen onderzoeken maar de VVD wil dat niet, kan men de VVD hetzelfde verwijt maken als de PvdA nu wordt gemaakt: de VVD brengt dan een centrum-linkse coalitie tot stand omdat zij geen centrumcoalitie wil onderzoeken.'

Meer informatie: prof.dr. F.N. Stokman

Meer informatie over de uitkomsten van de centrumcoalitie en centrum-linkse coalitie CDA-CU-D66-PvdA-GL op twaalf beleidspunten zijn te vinden in het Addendum ‘Andere aantrekkelijke coalities voor het CDA’ dat te downloaden is vanaf de website www.decide.nl

Zie ook:
Persbericht: Wie winnen er bij de vrije kwesties?
Persbericht: Rechts meerderheidskabinet niet waarschijnlijk; minderheidscoalitie geeft PVV veel ruimte

Laatst gewijzigd:22 april 2022 16:17

Meer nieuws