Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Journal of Management Award for professor Van der Vegt and Van de Vliert

10 augustus 2010

The Journal of Management (JOM) awarded the papers which were the most highly cited in 2005 (JOM chose 2005 to allow time for the top papers to emerge). The paper "Effects of perceived skill dissimilarity and task interdependence on helping in work teams" by FEB professor Gerben van der Vegt and professor emeritus Evert van de Vliert is one of the five winners.

The papers were chosen based on the Social Science Citation Index. The winners receive a plaque celebrating the achievement and contribution to the Journal of Management.

Van der Vegt's and Van de Vliert's study examined the effects of perceived skill dissimilarity and task interdependence on individual team members’ helping behavior in a panel study of senior business students enrolled in a management game. The students were randomly assigned to 20 teams and functioned as a firm’s top management group during a full-time 3-week period. Questionnaire data were collected after the 1st and 2nd week. Consistent with self-categorization theory, the analyses showed perceived skill dissimilarity to decrease both self-reported and peer-rated helping behavior under conditions of low task interdependence and to increase an individual’s helping behavior under conditions of high task interdependence.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...