Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms
Promotie: mw. T. Nuryastuti, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms
Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher
Faculteit: Medische Wetenschappen
Implantaten gunstig oppervlak voor ziekteverwekkende bacterie
Stapylococcus epidermis , een ook in het ziekenhuis voorkomende ziekteverwekkende bacterie, hecht zich gemakkelijk aan biomedische materialen zoals implantaten en is daardoor een belangrijke veroorzaker van infecties. De bacterie kan overleven doordat hij zich goed weet te nestelen in een laagje organisch materiaal dat zich als verontreiniging op het implantaat heeft vastgehecht, de biofilm. Dat concludeert onderzoeker Titik Nuryastuti.
Nuryastuti ging na hoe de ziekteverwekkende bacterie zich precies kan hechten. Dat komt doordat bepaalde eiwitten die het bindingsproces aan de biofilm vergemakkelijken, zich afscheiden. De onderzoeker stelde hiervoor verschillende biomaterialen aan wisselende omgevingsfactoren bloot. Nuryastuti benadrukt dat het belangrijk is om de hygiënische voorschriften op te volgen, juist omdat de bacterie zich zo gemakkelijk aan een nieuwe omgeving aanpast.
Titik Nuryastuti (Indonesië, 1972) studeerde biotechnology aan de Gadjah Mada University van Yogyakarta, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door diezelfde afdeling. Nuryastuti geeft les aan de medische faculteit van de Gadjah Mada universiteit in Yogyakarta, Indonesië.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.