Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

07 juli 2010

Promotie: mw. T. Nuryastuti, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Implantaten gunstig oppervlak voor ziekteverwekkende bacterie

Stapylococcus epidermis , een ook in het ziekenhuis voorkomende ziekteverwekkende bacterie, hecht zich gemakkelijk aan biomedische materialen zoals implantaten en is daardoor een belangrijke veroorzaker van infecties. De bacterie kan overleven doordat hij zich goed weet te nestelen in een laagje organisch materiaal dat zich als verontreiniging op het implantaat heeft vastgehecht, de biofilm. Dat concludeert onderzoeker Titik Nuryastuti.

Nuryastuti ging na hoe de ziekteverwekkende bacterie zich precies kan hechten. Dat komt doordat bepaalde eiwitten die het bindingsproces aan de biofilm vergemakkelijken, zich afscheiden. De onderzoeker stelde hiervoor verschillende biomaterialen aan wisselende omgevingsfactoren bloot. Nuryastuti benadrukt dat het belangrijk is om de hygiënische voorschriften op te volgen, juist omdat de bacterie zich zo gemakkelijk aan een nieuwe omgeving aanpast.

Titik Nuryastuti (Indonesië, 1972) studeerde biotechnology aan de Gadjah Mada University van Yogyakarta, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door diezelfde afdeling. Nuryastuti geeft les aan de medische faculteit van de Gadjah Mada universiteit in Yogyakarta, Indonesië.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...