Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

07 juli 2010

Promotie: mw. T. Nuryastuti, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Implantaten gunstig oppervlak voor ziekteverwekkende bacterie

Stapylococcus epidermis , een ook in het ziekenhuis voorkomende ziekteverwekkende bacterie, hecht zich gemakkelijk aan biomedische materialen zoals implantaten en is daardoor een belangrijke veroorzaker van infecties. De bacterie kan overleven doordat hij zich goed weet te nestelen in een laagje organisch materiaal dat zich als verontreiniging op het implantaat heeft vastgehecht, de biofilm. Dat concludeert onderzoeker Titik Nuryastuti.

Nuryastuti ging na hoe de ziekteverwekkende bacterie zich precies kan hechten. Dat komt doordat bepaalde eiwitten die het bindingsproces aan de biofilm vergemakkelijken, zich afscheiden. De onderzoeker stelde hiervoor verschillende biomaterialen aan wisselende omgevingsfactoren bloot. Nuryastuti benadrukt dat het belangrijk is om de hygiënische voorschriften op te volgen, juist omdat de bacterie zich zo gemakkelijk aan een nieuwe omgeving aanpast.

Titik Nuryastuti (Indonesië, 1972) studeerde biotechnology aan de Gadjah Mada University van Yogyakarta, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door diezelfde afdeling. Nuryastuti geeft les aan de medische faculteit van de Gadjah Mada universiteit in Yogyakarta, Indonesië.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...