Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

07 juli 2010

Promotie: mw. T. Nuryastuti, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Environmental signals affecting ica-expression in Staphylococcus epidermidis biofilms

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Implantaten gunstig oppervlak voor ziekteverwekkende bacterie

Stapylococcus epidermis , een ook in het ziekenhuis voorkomende ziekteverwekkende bacterie, hecht zich gemakkelijk aan biomedische materialen zoals implantaten en is daardoor een belangrijke veroorzaker van infecties. De bacterie kan overleven doordat hij zich goed weet te nestelen in een laagje organisch materiaal dat zich als verontreiniging op het implantaat heeft vastgehecht, de biofilm. Dat concludeert onderzoeker Titik Nuryastuti.

Nuryastuti ging na hoe de ziekteverwekkende bacterie zich precies kan hechten. Dat komt doordat bepaalde eiwitten die het bindingsproces aan de biofilm vergemakkelijken, zich afscheiden. De onderzoeker stelde hiervoor verschillende biomaterialen aan wisselende omgevingsfactoren bloot. Nuryastuti benadrukt dat het belangrijk is om de hygiënische voorschriften op te volgen, juist omdat de bacterie zich zo gemakkelijk aan een nieuwe omgeving aanpast.

Titik Nuryastuti (Indonesië, 1972) studeerde biotechnology aan de Gadjah Mada University van Yogyakarta, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door diezelfde afdeling. Nuryastuti geeft les aan de medische faculteit van de Gadjah Mada universiteit in Yogyakarta, Indonesië.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...