Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Topwetenschapper Johan Bos benoemd op Endowed Chair bij de Faculteit der Letteren

13 juli 2010
Foto Johan Bos

Prof.dr. Johan Bos wordt per 1 augustus 2010 benoemd op de Endowed Chair bij de Faculteit der Letteren. Hij is een van de negen topwetenschappers, waarvoor het College van Bestuur via het Endowed Chair programma extra financiering beschikbaar stelt. Bos studeerde computationele taalkunde (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde (magna cum laude) aan de universiteit in Saarbrücken, waarna hij postdoc-onderzoeker werd aan de Universiteit van Edinburgh. Sinds 2005 is hij hoogleraar Computer Science bij de universiteit Sapienza in Rome. In Groningen wordt hij hoogleraar Computationele Semantiek.

Johan Bos (Delfzijl, 1968) is een autoriteit op het gebied van de computationele semantiek, het systematisch vertalen van natuurlijke taal naar betekenisrepresentaties en het automatisch redeneren daarmee. De impact van het onderzoek van Bos blijkt uit zijn hoge citatiescore waarmee hij tot de absolute top van de Faculteit der Letteren zal gaan behoren. Hij was co-auteur van het meestgebruikte leerboek over computationele semantiek, Representation and Inference, en geniet ook voor zijn ambachtelijk werk als ontwikkelaar en programmeur groot respect. Door hem ontwikkelde software, waaronder DIPPER en BOXER, wordt in de hele wereld gebruikt. Zijn internationale netwerk is sterk, niet alleen door zijn internationale carrière tot nu toe, maar ook door zijn prominente rol in de Association for Computational Linguistics, waar hij president is van een Special Interest Group voor computationele semantiek, door zijn veelvuldig optreden als invited speaker op internationale congressen en door zijn betrokkenheid bij internationale onderzoekprojecten.

Computational Linguistics

Het onderzoek van Bos wordt ondergebracht in het onderzoek van het Centre for Language and Cognition (CLCG) en zal daar een verdere versterking betekenen van de onderzoekgroep Computational Linguistics , de groep die in de vorige visitatie een score haalde van 4x5 en die tot de sterkste in Europa gerekend kan worden. Bos gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van een grootschalige gedetailleerde semantische annotatie van Engelse, Nederlandse, en meertalige teksten en het toepassen hiervan op statistische leermethoden in de computationale semantiek.

Endowed Chairs programma

Om haar reputatie als uitstekende onderzoeksinstelling verder uit te bouwen is de Rijksuniversiteit Groningen in 2009 gestart met een ambitieus investeringsproject, het University of Groningen Endowed Chairs programma. Dit project is een impulsinvestering van circa twintig miljoen euro, waarbij internationaal vooraanstaande wetenschappers worden aangetrokken om aan de Rijksuniversiteit Groningen te komen werken. De vakgebieden waarin deze wetenschappers werken zijn verdeeld over de negen faculteiten. De tot nu toe benoemde Endowed Chair-hoogleraren zijn: Kocku von Stuckrad (Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap), Philip McCann (Ruimtelijke Wetenschappen) en Igor Douven (Wijsbegeerte).

Noot voor de pers

Meer informatie:

· prof.dr. Johan Bos, tel. 00393469468295, e-mail: bos@meaningfactory.com

· prof.dr. Gerry Wakker, decaan Faculteit der Letteren, tel. 050-363 6050, e-mail: g.c.wakker@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.