Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The effect of aging on composite-to-composite repair strength

28 juni 2010

Promotie: mw. M. Rinastiti, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The effect of aging on composite-to-composite repair strength

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. M. Ozcan, prof.dr. W. Siswomihardjo, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hechting composietlagen nader onderzocht

Gebitsrestauraties met amalgaam of composiet slijten en moeten in de loop van de tijd weer opnieuw gerepareerd worden. Doordat de tandarts soms het oude materiaal moet verwijderen en de vorm van de caviteit (het gaatje) dient bij te werken, gaat dit onvermijdelijk gepaard met verlies van gezond tandweefsel. De ontwikkeling van nieuwe esthetische materialen stelt de tandarts in staat om de patiënt te behandelen door het opnieuw opbrengen van een composietlaag op een defecte restauratie (composiet-op-composiet-hechting). Hierdoor gaat geen gezond tandweefsel verloren. Het is echter niet altijd gemakkelijk om composiet op composiet te hechten, doordat het bestaande restauratiemateriaal aangetast wordt door het mondmilieu: wisselende temperaturen, zure frisdranken en de aanwezigheid van tandplaque.

Promovenda Margareta Rinastiti onderzocht op welke manier de veroudering van een composiet restauratiemateriaal in het laboratorium nagebootst kan worden. Dit kan het best door tandplaque-vorming te simuleren en er een laagje bacteriën op te laten groeien. Het verouderingsproces lijkt dan het meest op wat er in de mond van patiënten gebeurt.

Vervolgens keek zij naar de sterkte van de hechting tussen de bestaande en nieuw aangebrachte composietlagen. Immers het succes van een herstelingreep zal afhangen van hoe goed oud en nieuw materiaal aan elkaar hechten. Hieruit bleek dat een voorbehandeling van het bestaand restauratieoppervlak met silica-deeltjes, gevolgd door het aanbrengen van een primer, in het algemeen de beste hechtsterkte geeft.

Margareta Rinastiti (Indonesie, 1974) studeerde tandheelkunde in Yogyakarta, Indonesië. Zij deed haar onderzoek bij de afdeling BioMedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij werkt bij de Faculty of Dentistry, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta, Indonesia.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...