Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biodegradation of fluorinated environmental pollutants under aerobic conditions

28 juni 2010

Promotie: dhr. S.A. Hasan, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biodegradation of fluorinated environmental pollutants under aerobic conditions

Promotor(s): prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biologische afbraak van gefluorideerde koolwaterstoffen

Lucht-, water- en grondvervuiling door chemicaliën kan op biologische wijze worden verwerkt en opgeruimd. De basis hiervoor zijn de biochemische activiteiten van bacteriën en andere micro-organismen. Micro-organismen zijn in staat zeer diverse en soms giftige verbindingen af te breken. Syed Hasan deed onderzoek naar de microbiologische afbraak van gefluorideerde koolwaterstoffen.Vanwege hun speciale eigenschappen spelen deze koolwaterstoffen een sleutelrol in de synthese van farmaceutische en agrochemische chemicaliën. Ook worden ze toegepast in elektronische toepassingen. Door de complexiteit van gefluorideerde koolwaterstoffen is volledige afbraak echter geen eenvoudige opgave.

Hasan richtte zijn onderzoek op de afbraak van een viertal schadelijke gefluorideerde verbindingen:

- 4-Fluorkaneelzuur wordt in een cultuur van Arthrobacter sp G1 en Ralstonia sp. H1 volledig afgebroken.

- Twee enzymen van Arthrobacter sp. strain IF1, een mono-oxygenase en een flavine-reductase, katalyseren de afbraak van diverse fenolen.

- Een geïsoleerde stam van Rhodococcus sp. breekt, behulp van een twee-componenten mono-oxygenase systeem, 2-fluorfenol af.

- Voor de afbraak tri-fluoracetofenon werd Gordonia sp. SH2 uit een vervuild grondmonster geïsoleerd. De vervuiling bestond onder andere uit pesticiden en herbiciden. Voor de afbraak beschikt deze stam over een Baeyer-Villiger mono-oxygenase (BVMO). Deze BVMO heeft tevens een hoge enantioselectiviteit voor bepaalde aromatische sulfides.

Syed Adnan Hasan (Pakistan, 1974) studeerde Environmental Sciences aan de universiteit van Karachi, Pakistan. Hij deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Biochemie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Zijn onderzoek werd gefinancierd door Higher Education Commission of Pakistan.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...