Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biodegradation of fluorinated environmental pollutants under aerobic conditions

28 juni 2010

Promotie: dhr. S.A. Hasan, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biodegradation of fluorinated environmental pollutants under aerobic conditions

Promotor(s): prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biologische afbraak van gefluorideerde koolwaterstoffen

Lucht-, water- en grondvervuiling door chemicaliën kan op biologische wijze worden verwerkt en opgeruimd. De basis hiervoor zijn de biochemische activiteiten van bacteriën en andere micro-organismen. Micro-organismen zijn in staat zeer diverse en soms giftige verbindingen af te breken. Syed Hasan deed onderzoek naar de microbiologische afbraak van gefluorideerde koolwaterstoffen.Vanwege hun speciale eigenschappen spelen deze koolwaterstoffen een sleutelrol in de synthese van farmaceutische en agrochemische chemicaliën. Ook worden ze toegepast in elektronische toepassingen. Door de complexiteit van gefluorideerde koolwaterstoffen is volledige afbraak echter geen eenvoudige opgave.

Hasan richtte zijn onderzoek op de afbraak van een viertal schadelijke gefluorideerde verbindingen:

- 4-Fluorkaneelzuur wordt in een cultuur van Arthrobacter sp G1 en Ralstonia sp. H1 volledig afgebroken.

- Twee enzymen van Arthrobacter sp. strain IF1, een mono-oxygenase en een flavine-reductase, katalyseren de afbraak van diverse fenolen.

- Een geïsoleerde stam van Rhodococcus sp. breekt, behulp van een twee-componenten mono-oxygenase systeem, 2-fluorfenol af.

- Voor de afbraak tri-fluoracetofenon werd Gordonia sp. SH2 uit een vervuild grondmonster geïsoleerd. De vervuiling bestond onder andere uit pesticiden en herbiciden. Voor de afbraak beschikt deze stam over een Baeyer-Villiger mono-oxygenase (BVMO). Deze BVMO heeft tevens een hoge enantioselectiviteit voor bepaalde aromatische sulfides.

Syed Adnan Hasan (Pakistan, 1974) studeerde Environmental Sciences aan de universiteit van Karachi, Pakistan. Hij deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Biochemie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Zijn onderzoek werd gefinancierd door Higher Education Commission of Pakistan.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws