Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Statistical physics of learning vector quantization

21 juni 2010

Promotie: dhr. A.W. Witoelar, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Statistical physics of learning vector quantization

Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. N. Petkov

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Leergedrag computer geanalyseerd

Bepaalde computeralgoritmes voor patroonherkenning kunnen worden getraind met behulp van voorbeelden. Dit heet lerende vectorkwantisatie (LVQ).

Ondanks de brede toepassing ervan is het theoretische begrip van LVQ beperkt. In zijn proefschrift construeert Aree Witoelar een theoretisch raamwerk waarbij concepten uit de statistische natuurkunde worden gebruikt voor een exacte analyse van het typische leergedrag van het systeem.

De studies in dit proefschrift vergelijken de karakteristieken van de verschillende LVQ-algoritmen, om zo de robuustheid van neurale gas-schema's en de specifieke voordelen van LVQ 2.1 en robuuste zachte LVQ-algoritmen te demonstreren. Verder wordt verrassend en niet-triviaal gedrag onthuld, inclusief leerplateaus en faseovergangen in het trainingsproces. De resultaten geven inzicht in generieke prototype-gebaseerde leervoorschriften.

Aree Witoelar (Indonesië, 1978) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Johann Bernoulli Institute of Mathematics and Computer Science, afdeling Intelligent Systems.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...