Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Statistical physics of learning vector quantization

21 juni 2010

Promotie: dhr. A.W. Witoelar, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Statistical physics of learning vector quantization

Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. N. Petkov

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Leergedrag computer geanalyseerd

Bepaalde computeralgoritmes voor patroonherkenning kunnen worden getraind met behulp van voorbeelden. Dit heet lerende vectorkwantisatie (LVQ).

Ondanks de brede toepassing ervan is het theoretische begrip van LVQ beperkt. In zijn proefschrift construeert Aree Witoelar een theoretisch raamwerk waarbij concepten uit de statistische natuurkunde worden gebruikt voor een exacte analyse van het typische leergedrag van het systeem.

De studies in dit proefschrift vergelijken de karakteristieken van de verschillende LVQ-algoritmen, om zo de robuustheid van neurale gas-schema's en de specifieke voordelen van LVQ 2.1 en robuuste zachte LVQ-algoritmen te demonstreren. Verder wordt verrassend en niet-triviaal gedrag onthuld, inclusief leerplateaus en faseovergangen in het trainingsproces. De resultaten geven inzicht in generieke prototype-gebaseerde leervoorschriften.

Aree Witoelar (Indonesië, 1978) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Johann Bernoulli Institute of Mathematics and Computer Science, afdeling Intelligent Systems.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...