Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

21 juni 2010

Promotie: mw. A.I.M. Hamarneh, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

Promotor(s): prof.dr. F. Pichioni, prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe milieuvriendelijk bio-houtlijm goedkoop en goed houdbaar

De op dit moment in de handel verkrijgbare houtlijmen zijn voornamelijk gebaseerd op formaldehyde bevattende harsen. Bij de productie, en ook later bij het gebruik, komt het formaldehyde vrij. Dat is schadelijk voor het milieu en bovendien wordt formaldehyde ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Ook de hoge olieprijzen en de trend om petrochemische producten te vervangen stimuleren de ontwikkeling van milieuvriendelijke houtlijmen.

Biomassa en andere natuurlijke grondstoffen kunnen dienen als interessante bouwstenen voor de bereiding van goedkope, bio-degradeerbare en hernieuwbare componenten in houtlijm. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van eiwitten zoals caseïne en bepaalde koolhydraten. Deze houtlijmen hebben echter een aantal nadelen ten opzichte van conventionele houtlijmen zoals een lagere sterkte, lage waterresistentie en gevoeligheid voor biologische afbraak. Recent zijn nieuwe houtlijmen ontwikkeld op basis van formaldehyde-vrije polyketonen. De lijmen worden gebruikt als wateremulsies. Ook aan deze houtlijmen zijn echter nadelen verbonden zoals een lage flexibiliteit en de beperkte commerciële verkrijgbaarheid van polyketonen.

Promovenda Asal Hamarneh voegde eiwitten uit soja en de jatropha-noot (Jatropha curcas L.) toe aan het basisrecept van deze lijmen. Alle nieuwe producten voldeden aan de Europese Standaard (EN-314) voor houtlijmen. De belangrijkste voordelen zijn de lagere kosten en de verbeterde emulsie-stabiliteit.

Asal Hamarneh (Jordanië, 1980) studeerde natuurwetenschappen aan de RUG. Ze voerde het onderzoek uit bij de afdeling Technische Scheikunde. Na afronding van het onderzoek is zij gaan werken bij DSM resins.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...