Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

21 juni 2010

Promotie: mw. A.I.M. Hamarneh, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

Promotor(s): prof.dr. F. Pichioni, prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe milieuvriendelijk bio-houtlijm goedkoop en goed houdbaar

De op dit moment in de handel verkrijgbare houtlijmen zijn voornamelijk gebaseerd op formaldehyde bevattende harsen. Bij de productie, en ook later bij het gebruik, komt het formaldehyde vrij. Dat is schadelijk voor het milieu en bovendien wordt formaldehyde ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Ook de hoge olieprijzen en de trend om petrochemische producten te vervangen stimuleren de ontwikkeling van milieuvriendelijke houtlijmen.

Biomassa en andere natuurlijke grondstoffen kunnen dienen als interessante bouwstenen voor de bereiding van goedkope, bio-degradeerbare en hernieuwbare componenten in houtlijm. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van eiwitten zoals caseïne en bepaalde koolhydraten. Deze houtlijmen hebben echter een aantal nadelen ten opzichte van conventionele houtlijmen zoals een lagere sterkte, lage waterresistentie en gevoeligheid voor biologische afbraak. Recent zijn nieuwe houtlijmen ontwikkeld op basis van formaldehyde-vrije polyketonen. De lijmen worden gebruikt als wateremulsies. Ook aan deze houtlijmen zijn echter nadelen verbonden zoals een lage flexibiliteit en de beperkte commerciële verkrijgbaarheid van polyketonen.

Promovenda Asal Hamarneh voegde eiwitten uit soja en de jatropha-noot (Jatropha curcas L.) toe aan het basisrecept van deze lijmen. Alle nieuwe producten voldeden aan de Europese Standaard (EN-314) voor houtlijmen. De belangrijkste voordelen zijn de lagere kosten en de verbeterde emulsie-stabiliteit.

Asal Hamarneh (Jordanië, 1980) studeerde natuurwetenschappen aan de RUG. Ze voerde het onderzoek uit bij de afdeling Technische Scheikunde. Na afronding van het onderzoek is zij gaan werken bij DSM resins.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...