Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

21 juni 2010

Promotie: mw. A.I.M. Hamarneh, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones

Promotor(s): prof.dr. F. Pichioni, prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe milieuvriendelijk bio-houtlijm goedkoop en goed houdbaar

De op dit moment in de handel verkrijgbare houtlijmen zijn voornamelijk gebaseerd op formaldehyde bevattende harsen. Bij de productie, en ook later bij het gebruik, komt het formaldehyde vrij. Dat is schadelijk voor het milieu en bovendien wordt formaldehyde ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Ook de hoge olieprijzen en de trend om petrochemische producten te vervangen stimuleren de ontwikkeling van milieuvriendelijke houtlijmen.

Biomassa en andere natuurlijke grondstoffen kunnen dienen als interessante bouwstenen voor de bereiding van goedkope, bio-degradeerbare en hernieuwbare componenten in houtlijm. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van eiwitten zoals caseïne en bepaalde koolhydraten. Deze houtlijmen hebben echter een aantal nadelen ten opzichte van conventionele houtlijmen zoals een lagere sterkte, lage waterresistentie en gevoeligheid voor biologische afbraak. Recent zijn nieuwe houtlijmen ontwikkeld op basis van formaldehyde-vrije polyketonen. De lijmen worden gebruikt als wateremulsies. Ook aan deze houtlijmen zijn echter nadelen verbonden zoals een lage flexibiliteit en de beperkte commerciële verkrijgbaarheid van polyketonen.

Promovenda Asal Hamarneh voegde eiwitten uit soja en de jatropha-noot (Jatropha curcas L.) toe aan het basisrecept van deze lijmen. Alle nieuwe producten voldeden aan de Europese Standaard (EN-314) voor houtlijmen. De belangrijkste voordelen zijn de lagere kosten en de verbeterde emulsie-stabiliteit.

Asal Hamarneh (Jordanië, 1980) studeerde natuurwetenschappen aan de RUG. Ze voerde het onderzoek uit bij de afdeling Technische Scheikunde. Na afronding van het onderzoek is zij gaan werken bij DSM resins.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...