Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tumor imaging and treatment monitoring in patients with neuroendocrine tumors

23 juni 2010

Promotie: mw. H.B. Fiebrich, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Tumor imaging and treatment monitoring in patients with neuroendocrine tumors

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. T.P. Links, prof.dr. I.P. Kema

Faculteit: Medische wetenschappen

 

Speciale PET-scan maakt opsporen tumoren gemakkelijker

Neuro-endocriene tumoren zijn zeer zeldzame tumoren die ontstaan uit een te snelle deling van hormoonproducerende cellen, zogenaamde neuro-endocriene cellen. Deze cellen bevinden zich onder andere in de maag, de darmen, de longen en de alvleesklier. Neuro-endocriene tumoren kunnen allerlei stoffen en hormonen produceren. Promovenda Helle-Brit Fiebrich bracht in kaart hoe deze zeldzame soort kanker vastgesteld en behandeld kan worden.

Fiebrich concludeert dat door een nieuw soort PET-scan, een scan waarbij met een kleine hoeveelheid radioactieve stof tumorcellen opgespoord kunnen worden. De nieuwe PET-scan wordt uitgevoerd door een opsporingsstof te gebruiken die op een opnameprincipe berust dat specifiek is voor neuro-endocriene cellen. Op die manier kunnen heel selectief alleen de tumorhaard en diens uitzaaiingen zichtbaar gemaakt worden, zonder dat de opsporingsstof in gezonde weefsels terecht komt. Ook ontdekte de promovenda dat uitzaaiingen in het hart van de tumorcellen waarschijnlijk vaker voorkomen dan tot nu toe gedacht.

Helle-Brit Fiebrich (Henstedt-Ulzburg, Duitsland, 1982) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door een beurs van het Ubbo Emmius Fonds. Fiebrich werkt als arts-assistent in opleiding tot internist in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 26 april 2018

  Vier medewerkers koninklijk onderscheiden op voordracht van de RUG

  Donderdag 26 april zijn vier RUG-medewerkers op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) koninklijk onderscheiden. Tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is benoemd prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki. Prof.dr. G.C. Wakker, prof.dr....

 • 26 april 2018

  Robert Lensink Officier in de Orde van Oranje Nassau

  Prof.dr. Robert Lensink is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Lensink (Tiel, 1962) is hoogleraar Finance & Financial Markets aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG (80%) en hoogleraar Finance...

 • 26 april 2018

  Nasser Kalantar-Nayestanaki Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr. Nasser Kalantar-Nayestanaki is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Kalantar-Nayestanaki (Teheran, Iran, 1960), hoogleraar Experimentele Kernfysica, kwam in 1993 in dienst bij het Kernfysisch...