Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ownership type, business groups and corporate performance: evidence from Chinese listed firms

17 juni 2010

Promotie: dhr. H. Yu, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Ownership type, business groups and corporate performance: evidence from Chinese listed firms

Promotor(s): prof.dr. R. Lensink, prof.dr. H. van Ees

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Prestaties van Chinese groepsondernemingen

Ondernemingen kunnen opereren in diverse vormen en hoedanigheden: als privé- of staatsbedrijf, maar ook als opzichzelfstaand of groepsgewijs. In China spelen vooral ondernemingsgroepen die staatseigendom zijn een grote rol in de economie. Promovendus Yu onderzocht de vraag of dergelijke groepsaffiliatie tot betere prestaties van staatsondernemingen leidt.

Dat is relevant in transitie-economieën, waar staatsondernemingen en private bedrijven naast elkaar bestaan en elkaar beconcurreren. De ondernemingsvorm (groepsgewijs of‘stand-alone’) bepaalt de structuur en identiteit van een onderneming en daardoor mede de bedrijfsstrategie en -prestatie. Beleidsmakers kunnen groepsformatie gebruiken als een instrument om een grote staatssector stapsgewijs te hervormen tot een private sector. Uit het onderzoek bleek dat zowel groepsgelieerde staatsondernemingen als groepsgelieerde private bedrijven het beter doen dan zelfstandige staatsondernemingen. Dat geeft dat er twee manieren zijn om staatsondernemingen te hervormen: groepsformatie en privatisering. Interessant is dat groepsformatie een succesvolle strategie blijkt om ondernemingen te hervormen zonder ze te privatiseren. Overigens doen groepsgelieerde privéondernemingen het uiteindelijk beter dan groepsgelieerde staatsondernemingen. Daarom is groepsformatie van staatsondernemingen het beste te beschouwen als een tussenstap naar volledige hervorming.

Huanjun Yu (China, 1975) studeerde economie aan de Xiamen Universiteit in China. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek als Bernoulli-bursaal bij de afdeling Economie, Econometrie en Financiën van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws