Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quantitative assessment of English-American speech relationships

17 juni 2010

Promotie: dhr. R.G. Shackleton, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantitative assessment of English-American speech relationships

Promotor(s): prof.dr.ir. J. Nerbonne, prof.dr. W.A. Kretzschmar

Faculteit: Letteren

 

Kwantitatieve beoordeling van Engels-Amerikaanse spraakrelaties

Promovendus Bob Shackleton onderzocht synchrone en diachrone aspecten van de Engelse fonetiek en fonologie door een set van complementaire kwantitatieve gereedschappen toe te passen op Engelse en Amerikaanse dialactdata. Deze gereedschappen resulteren in metingen van geaggregeerde variatie in het gebruik van fonetiek, identificeren dialectgebieden als clusters van sprekers of plaatsen met relatief vergelijkbare gebruikspatronen, onderscheiden gebieden met grote variatie versus meer homogene gebieden, en isoleren groepen van taalkundige eigenschappen die kenmerkend zijn voor specifieke gebieden.

De resultaten op basis van data uit Engeland komen overeen met het standaard beeld, maar verschillen in de identificatie van gebiedsgrenzen en regionale onderscheidende eigenschappen, evenals het plaatsen van die elementen in de context van een voornamelijk continue en willekeurige variatie. Toegepast op Engelse en Amerikaanse dialect data, levert de analyse een sterk bewijs voor een model van nieuwe dialectvorming in de koloniale tijd op basis van competitie tussen en selectie van een set van taalkundige eigenschappen geïntroduceerd door sprekers uit verschillende gebieden van Engeland. Consistent met de vastgelegde historische migratiepatronen, laat de analyse zien dat Amerikaanse spraak een relatief uniforme mix van voornamelijk Zuid-Oost-Engelse varianten is, maar ook dat afzonderlijke regionale Engelse dialecten debet zijn aan belangrijke geografische en sociale variatie in de Amerikaanse uitspraak van de twintigste eeuw. Deze studie laat ondanks enkele tekortkomingen zien hoe breed toepasbaar de kwantitatieve gereedschappen zijn binnen het taalkunde onderzoek, en illustreert hoe deze gereedschappen samen gebruikt kunnen worden om belangrijke inzichten te verwerven in historische taalkundige variatie en ontwikkeling.

Bob Shackleton (Zwitserland, 1956) studeerde economie aan de University of Maryland, College Park (VS). Hij promoveert aan de Faculteit der Letteren van de RUG. Shackleton is werkzaam op het Congressional Budget Office in Washington.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...