Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

18 juni 2010

Promotie: dhr. J. Jin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

Promotor(s): prof.dr. D. B. Janssen, prof.dr. M.W. Fraaije

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Kunstmatige enzymen

Enzymen zijn eiwitten die fungeren als katalysator. Naar schatting bevatten meer dan de helft van alle enzymen een cofactor, die het enzym in staat om reacties te katalyseren die niet op basis van eiwit alleen gekatalyseerd kunnen worden. Metaal-ionen komen als cofactor voor, maar daarnaast bestaan er ook organische cofactoren (die in sommige gevallen ook weer metaal bevatten).

Het inbouwen van overgangsmetaalcomplexen kan het katalytisch potentieel van enzymen verder vergroten. In dergelijke kunstmatige enzymen, waarbij een chemische katalysator is ingebracht, kan het eiwit in de directe omgeving van de kunstmatige metaal-cofactor zorgen voor een gewenste reactiviteit en selectiviteit. Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van bekende natuurlijke cofactoren en artificiële cofactoren. Hoofdstuk 2 beschrijft de biochemische karakterisatie van een ontworpen cysteïne protease, papaïne, met daarin een monodentaat fosfiet ligand. In hoofdstuk 3 is een serine hydrolase, penicilline G acylase, gemodificeerd met als doel om hiervan een artificieel enzym te maken. Hoofdstuk 4 beschrijft de ontdekking van karakterisatie van een flavine-bevattend oxidase, eugenol oxidase, van Rhodococcus sp. strain RHA1. In Hoofdstuk 5 is de covalente inbouw van de FAD-cofactor in VAO bestudeerd.

Jianfeng Jin (China, 1976)studeerde Chemical Technology aan de Beijing University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biochemie. Jin gaat door als postdoc aan de TU Delft.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...