Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

18 juni 2010

Promotie: dhr. J. Jin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

Promotor(s): prof.dr. D. B. Janssen, prof.dr. M.W. Fraaije

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Kunstmatige enzymen

Enzymen zijn eiwitten die fungeren als katalysator. Naar schatting bevatten meer dan de helft van alle enzymen een cofactor, die het enzym in staat om reacties te katalyseren die niet op basis van eiwit alleen gekatalyseerd kunnen worden. Metaal-ionen komen als cofactor voor, maar daarnaast bestaan er ook organische cofactoren (die in sommige gevallen ook weer metaal bevatten).

Het inbouwen van overgangsmetaalcomplexen kan het katalytisch potentieel van enzymen verder vergroten. In dergelijke kunstmatige enzymen, waarbij een chemische katalysator is ingebracht, kan het eiwit in de directe omgeving van de kunstmatige metaal-cofactor zorgen voor een gewenste reactiviteit en selectiviteit. Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van bekende natuurlijke cofactoren en artificiële cofactoren. Hoofdstuk 2 beschrijft de biochemische karakterisatie van een ontworpen cysteïne protease, papaïne, met daarin een monodentaat fosfiet ligand. In hoofdstuk 3 is een serine hydrolase, penicilline G acylase, gemodificeerd met als doel om hiervan een artificieel enzym te maken. Hoofdstuk 4 beschrijft de ontdekking van karakterisatie van een flavine-bevattend oxidase, eugenol oxidase, van Rhodococcus sp. strain RHA1. In Hoofdstuk 5 is de covalente inbouw van de FAD-cofactor in VAO bestudeerd.

Jianfeng Jin (China, 1976)studeerde Chemical Technology aan de Beijing University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biochemie. Jin gaat door als postdoc aan de TU Delft.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...