Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

18 juni 2010

Promotie: dhr. J. Jin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology

Promotor(s): prof.dr. D. B. Janssen, prof.dr. M.W. Fraaije

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Kunstmatige enzymen

Enzymen zijn eiwitten die fungeren als katalysator. Naar schatting bevatten meer dan de helft van alle enzymen een cofactor, die het enzym in staat om reacties te katalyseren die niet op basis van eiwit alleen gekatalyseerd kunnen worden. Metaal-ionen komen als cofactor voor, maar daarnaast bestaan er ook organische cofactoren (die in sommige gevallen ook weer metaal bevatten).

Het inbouwen van overgangsmetaalcomplexen kan het katalytisch potentieel van enzymen verder vergroten. In dergelijke kunstmatige enzymen, waarbij een chemische katalysator is ingebracht, kan het eiwit in de directe omgeving van de kunstmatige metaal-cofactor zorgen voor een gewenste reactiviteit en selectiviteit. Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van bekende natuurlijke cofactoren en artificiële cofactoren. Hoofdstuk 2 beschrijft de biochemische karakterisatie van een ontworpen cysteïne protease, papaïne, met daarin een monodentaat fosfiet ligand. In hoofdstuk 3 is een serine hydrolase, penicilline G acylase, gemodificeerd met als doel om hiervan een artificieel enzym te maken. Hoofdstuk 4 beschrijft de ontdekking van karakterisatie van een flavine-bevattend oxidase, eugenol oxidase, van Rhodococcus sp. strain RHA1. In Hoofdstuk 5 is de covalente inbouw van de FAD-cofactor in VAO bestudeerd.

Jianfeng Jin (China, 1976)studeerde Chemical Technology aan de Beijing University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biochemie. Jin gaat door als postdoc aan de TU Delft.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.