Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of the endocannabinoid system in the regulation of energy balance

09 juni 2010

Promotie: mw. A.H. Koolman, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of the endocannabinoid system in the regulation of energy balance

Promotor(s): prof.dr. F. Kuipers, prof.dr. G. van Dijk, prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Ontwricht regelmechanisme mogelijke boosdoener bij ernstig overgewicht

Steeds meer mensen zijn veel te zwaar doordat ze teveel eten en te weinig bewegen. Toch kan overgewicht niet alleen herleid worden tot een optel- en aftreksom van het aantal genuttigde en verbruikte calorieën. De achtergrond van de obesitas-epidemie is complexer en heeft, behalve met dieet, ook te maken met een samenspel tussen genen, psychologische en socio-economische factoren. Immers, niet iedereen die teveel eet ontwikkelt eenzelfde mate van overgewicht. Onderzoekster Anniek Koolman onderzocht één van de intrinsieke regelmechanismen dat deze verschillen kan verklaren: het endocannabinoïd-systeem (ECS).

Het endocannabinoïd-systeem ontleent zijn naam aan cannabis, een drug met een eetlustverhogende werking. Bij obesitaspatiënten zouden verstoringen optreden in het endocannabinoïd-systeem. Koolman bevestigde dat het onderdrukken van de activiteit van het systeem een drieledige uitwerking heeft: de eetlust wordt geremd en het vetgehalte en het lichaamsgewicht nemen af. De promovenda toonde bovendien aan dat deze behandelstrategie niet, zoals eerder gedacht, leidt tot veranderingen in het vetweefsel zelf, maar tot een verminderde beschikbaarheid van vetzuren voor opslag. Tot slot vond de onderzoekster bewijs dat het toedienen van visoliesupplementen weliswaar leidt tot gunstige metabole effecten, maar ook tot een ongewenste toename in vetgehalte en gewicht.

Anniek Koolman (Warffum, 1973) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij het Researchlaboratorium van de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen en bij het Instituut voor Gedrag- en neurowetenschappen, afdeling Neuroendocrinologie, van de Rijksuniversiteit Groningen. Koolman nam deel aan onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door Kruidvat (Hutchison Whampoa Ltd). Koolman werkt als Arts in Opleiding op de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...